Ympäristökeskus mukana tutkimassa lihavalmisteita – tuotteissa jonkin verran huomautettavaa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toteutti yhdessä Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön ja Vantaan ympäristökeskuksen kanssa vuonna 2021 projektin, jonka tavoitteena oli selvittää kypsennettyjen lihavalmisteiden nitriitti- ja nitraattipitoisuuksia valmiissa tuotteessa. Projektin yhteydessä tarkastettiin myös lisäaineiden puhtausvaatimukset ja tuotteista annettavat tiedot lisäaineiden osalta.

Nitriittiä ja nitraattia käytetään elintarvikkeissa lisäaineena haitallisten mikrobien kasvua hillitsevän ominaisuutensa takia. Koska nitriitin ja nitraatin suuren saannin katsotaan aiheuttavan terveyshaittoja, niiden lisäaineelliselle käytölle on asetettu rajoituksia. Tutkimuksessa selvitettiin, onko nitriitin ja nitraatin käyttö lainsäädännön mukaista.

Näytteitä otetiin viidestä eri liha-alan laitoksesta yhteensä kahdeksasta tuotteesta. Tuotteiksi valikoitui kuusi makkaraa, yksi kinkku ja yksi kestomakkara. Seitsemästä tuotteesta tutkittiin viisi osanäytettä, kestomakkarasta tutkittiin kymmenen osanäytettä. Kuudesta tuotteesta tutkittiin lisäksi suolapitoisuus. Näytteet tutki MetropoliLab Oy.

Valmistuksessa lisätyn nitriitin määrä laskettiin tuotekohtaisesti resepteistä ja valmiin tuotteen nitriitti- ja nitraattipitoisuudet tutkittiin valmiista tuotteesta neljän päivän sisällä kypsennyksestä. Kestomakkara tutkittiin 42 vuorokautta kypsennyksen alkamisesta.

Reseptilaskelmien ja laboratoriomääritysten perusteella kaikkien tutkittujen tuotteiden lisäaineiden käyttö nitriitin osalta oli vaatimusten mukaista. Hapettumisenestoaineen määrä oli yli sallitun enimmäiskäyttömäärän yhdessä tuotteessa, kahden tuotteen osalta pakkausmerkinnöissä oli puutteita ja yhden tuotteen kohdalla lisäaineen puhtausvaatimukset eivät olleet vaatimusten mukaisesti ilmoitettu.

Muilta osin tarkastuksissa ei havaittu virheitä lisäaineiden käytössä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut