Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lepsämän Humu 100 vuotta – seura sai nimensä Mustosen talon sonnilta

Voimistelu- ja Urheiluseura Lepsämän Humu on täyttänyt tänä vuonna 100 vuotta. Seura perustettiin 9.7.1921.

Hauskan nimensä seura on saanut Lepsämässä sijainneen Mustosen talon sonnista, tämä kun irralleen päästyään sai koko kylän väen juoksemaan. Siinäpä sattuva nimi myös urheiluseuralle. Liekö ollut seuran perustamiskokouksen sihteerillä, Jalmari Mustosella, sanansa sanottavana.

TUL:n jäsenseurana toimineen Humun toiminta on ollut kuin maratonjuoksua, jossa välillä matka hidastuu, mutta ei kokonaan hyydy. Pian innolla alkanut toiminta nimittäin hyytyi pahasti, mutta 15.1.1928 se polkaistiin uudelleen käyntiin. Tosin vetovastuussa olleiden muutettua pois paikkakunnalta oli edessä uusi notkahdus.

Periksi ei urheiluväki antanut, joten toiminta polkaistiin jälleen uudelleen käyntiin 2.6.1931. Nyt kävi kuin kolmasti kirkastettua tiputeltaessa, että syntyi pysyvää ja vahvaa ainetta. Toiminta kesti jopa sota-ajan koettelemukset ja jatkuu edelleen.

Toimintaansa Humu ylläpiti entisinä aikoina muun muassa iltamia ja näytelmiä järjestämällä. Seura tiivisti yhteisön yhteenkuuluvuutta ja ohjasi monet sukupolvet terveiden elämäntapojen pariin. Voipa puhua kansalaiskasvatuksestakin. Juopuneena iltamissa esiintyminen toi porttikiellon ja jopa vuoden karenssin seuran toimintaan. Jäseniltä edellytettiin peruskunnon lisäksi kansalaiskuntoa.

Humun repertuaariin ovat kuuluneet yleisurheilun lisäksi muun muassa paini, hiihto, pyöräily ja nyttemmin lentopalloilu. Tänään viimeksi mainittu onkin se laji, joka on yhä säännöllisesti koonnut Valkjärven koululle parisenkymmentä seuralaista säännöllisiin harjoituksiin.

Vaikka Humun toiminta ei juuri nyt ole menneiden aikojen mittaluokkaa, on seuralla yhä iso merkitys nurmijärveläisessä urheiluelämässä. Jokainen liikunnallisen elämäntavan pariin vedetty kuntalainen on voitto kansanterveydelle. On muistettava historiasta sekin, että ajoittaisten hiljaisten kausien ei pidä koskaan antaa masentaa, sillä uusi innostus ja laajempi toimintakausi voi olla aivan nurkan takana.

Juhlavuoden vuosikokous valitsi hallitukseen seuraavat: Jouni Keränen, pj. Unto Luokkala, sihteeri Eero Miettinen, vpj. Seppo Tanskanen, Heikki Kulovesi, Timo Hyttinen ja Lisbeth Kulovesi.