Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Turvallisuustyö kuuluu kaikille” –  Tero Keitaanniemi huolehtii kuntalaisten turvallisuudesta

Henkilö: Tero Keitaanniemi huolehtii kuntalaisten turvallisuudesta.

Nurmijärven kunnalla on ollut turvallisuuspäällikkö maaliskuusta 2009. Tuolloin kuitenkin 80 prosenttia työtehtävistä oli työsuojelupäällikön tehtäviä. Ajan myötä turvallisuuspäällikön tehtävien osuus lisääntyi.

Tero Keitaanniemi on ollut päätoimisena turvallisuuspäällikkönä kunnassa vuodesta 2019. Hänen työtehtävänsä kulkevat sykleittäin.

– Turvallisuussuunnitelma päivitetään neljän vuoden välein, sen sijaan jonkin toimialan valmiussuunnitelma on aina tekeillä, hän sanoo.

Eniten hänen aikaansa vie tällä hetkellä kenttätyöskentely eli paikan päällä eri kohteissa käyminen. Virallisen suunnittelutyön hän on jättänyt tarkoituksella taka-alalle, sillä pitää kenttätyötä tärkeämpänä.

– Prioriteetti numero yksi on viranomaisten kanssa yhteistyössä suoritettavat tehtävät, Keitaanniemi sanoo.

Nurmijärven ensi vuoden talousarviossa panostetaan kunnan vartiointipalveluun, johon on varattu lisää rahaa. Piirivartiointia lisätään tietyillä kunnan alueilla jo joulukuun aikana poliisin toiveesta.

Tunnen koulupuolen sekä nuorten järjenjuoksun.

– Ilkivalta kunnassa jatkaa kasvuaan. Vanhempien tulisi tietää, mitä nuoret tekevät. Suurin osa ilkivallantekijöistä on alaikäisiä nuoria, Keitaanniemi sanoo.

Esimerkiksi rikotusta lasista tehdään Keitaannimen mukaan aina rikosilmoitus.

– Välilliset kustannukset ovat paljon enemmän kuin pelkkä rikottu lasi, hän sanoo.

Korona on vaikuttanut Keitaanniemen töihin paljon. Neuvonta ja koulutus ovat jääneet minimiin. Hän tekee paljon yhteistyötä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sekä Nurmijärven lähipoliisin Tiina Kuosan kanssa.

Turvallisuuspäälliköksi mies on päätynyt sattumien kautta.

– Olen alun perin teknisen työn opettaja. Vuonna 1993 aloitin opettajan työt Nurmijärven yhteiskoulussa. 2001 vaihdoin vuodeksi Espooseen, joka jälkeen päädyin Vantaalle. Olin mukana työsuojelussa työurani ohella ja 2004 siirryin Vantaan kaupungin sivistystoimeen työturvallisuusvastaavaksi.

Jokelan kouluampumisen jälkeen kunnat heräsivät oppilaitosten ja päiväkotien turvallisuuspuolen tärkeyteen. Keitaanniemen mukaan Jokelan tapahtumien jälkeen turvallisuuspäällikön työt alkoivat toden teolla. Hän kouluttautui työn ohella turvallisuuteen.

– Koen, että opettajataustasta on hyötyä. Tunnen koulupuolen ja nuorten järjenjuoksun.

Kuntalaisia hän vinkkaa miettimään turvallisuusasioita ja -riskejä sekä kotona että lähipiirissä.

– Kannattaa esimerkiksi hankkia kunnon pihavalot. Pimeällä ne ehkäisevät isoimmilta vahingoilta etenkin omakotitaloissa, Keitaanniemi vinkkaa.

Hän myös muistuttaa oman omaisuuden suojaamisesta, kuten pyörien lukitsemisesta.

– Turvallisuustyö kuuluu kaikille. Turvallisuuspäällikkö on kuin konsultti, joka neuvoo ja tukee, mutta hän ei ole poliisi eikä ole kuntakaan, Keitaanniemi muistuttaa.

Hän saa Solmu-järjestelmän kautta muutamia yhteydenottoja kuukaudessa yksityisiltä kuntalaisilta.

– Yhteydenotot ovat yleensä negatiivisia. Kaipaan positiivista asennetta, Keitaanniemi sanoo.

Sitä voisi hänen mukaansa olla esimerkiksi positiivinen palaute hyvistä ja toimiviksi todetuista ideoista turvallisuuden parantamiseksi.