Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kinkku kruunaa edelleen joulupöydän – lihalla tai ilman

Jouluruoka: Kinkut pitävät edelleen paikkansa suomalaisten joulupöydissä.

Joulu on jo ovella ja kauppojen hyllyt notkuvat tutuista jouluherkuista. Joulupöydän päätähtenä loistaa edelleen sinappihunnulla koristeltu kinkku. Klaukkalan K-Citymarketissa sekä pakaste- että tuoresuolatut kinkut ovat kotimaisilta lihataloilta. Kauppiaana 31 vuotta toiminut Tomi Huuho sanoo, ettei koskaan ole käynyt niin, että kinkut olisivat loppuneet kesken.

– Niitä riittää kaikille halukkaille ja, jos ne uhkaavat loppua, haemme niitä lisää.

Huuhon mukaan muutama vuosi takaperin joulupöydän kruunasi 8–10 kiloinen kinkku, mutta nyt valinta osuu useimmin pienipotkaiseen tai luuttomaan versioon.

– Kinkun formaatti on vaihtunut, mutta suosituin jouluruoka se on edelleen, hän sanoo.

Normaalin kinkun lisäksi K-Citymarketin valikoimasta löytyy sekä luomu- että rypsipossukinkkua. Myös vegaaninen seitankinkku on ottanut oman paikkansa.

– Seitankinkku ei ole lihapohjainen. Niille on omat ostajansa, joita on vuosittain yhä enemmän, Huuho sanoo.

Hyvä muistisääntö on paistaa noin tunti kiloa kohden.

Huuho neuvoo ottamaan tuoresuolatun kinkun huoneenlämpöön 4–6 tuntia ennen kuin se menee uuniin. Hän käyttää paistopussia ja muistuttaa paistomittarin tärkeydestä.

– Kun uuni on lämmennyt 125 asteeseen, niin kinkku sisään. Hyvä muistisääntö on paistaa sitä noin tunti kiloa kohden, mutta kinkku on valmis, kun paistomittari on 70–75 asteessa, Huuho sanoo.

Paiston jälkeen kinkku saa vetäytyä rauhassa. Kinkun paistorasva jää monilla käyttämättä, mutta Huuho neuvoo tekemään siitä kinkkukastikkeen lihan vetäytyessä.

– Siihen voi laittaa esimerkiksi portviiniä, sinappia ja sipulia. Itse lisään hieman glögiä, josta saa jouluisen maun, hän sanoo.

Rajamäen K-Supermarketissa kinkut ovat menneet hyvin kaupaksi, mutta niitä riittää edelleen. Kauppias Jani Pyörteen mukaan kinkut eivät ole koskaan loppuneet kesken eikä niin tule käymään tänäkään vuonna.

– Asiakkaat voivat varata kinkkuja etukäteen. Käytämme edellisen vuoden varausmääriä hyödyksi, kun mietimme kuinka paljon kinkkua nyt mahdollisesti menee, Pyörre sanoo.

Hänen mukaansa kinkku on etenkin Rajamäellä edelleen kaikista suosituin jouluruoka. Tarjolla on myös kalkkunaa, jonka kysyntä vuosi vuodelta lisääntyy. Luomukinkkua valikoimasta ei kuitenkaan tänä vuonna löydy.

– Minä mokasin ja luomukinkut jäi tilaamatta. Pahoittelut asiakkaillemme. Ne pitää tilata jo kesäkuussa, mutta aiempina vuosina niitä on ollut tarjolla ja haluamme sitä jatkossakin tarjota asiakkaillemme, Pyörre sanoo.

K-Supermarketilla on tarjolla sekä pakaste- että tuorekinkkua, mutta pakasteversiota menee enemmän. Pyörteellä on tähän selitys.

– Niiden sesonki alkaa jo lokakuussa, kun tuorekinkut tulevat myyntiin vasta hieman ennen joulua. Toivoisin, että tuoretta menisi enemmän, mutta niiden säilyvyys on lyhyt.

Jouluksi pakastekinkun tarjolle haluavien tulee ostaa kinkku nyt.