Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kinkkurasvalla viemärin tukkiminen voi käydä kalliiksi – tonttiviemärit kiinteistön omalla vastuulla liitoskohtaan asti

Joulukinkun tai -kalan rasvojen viemäriin kaataminen voi tulla kalliiksi omakotiasujalle tai taloyhtiön asukkaalle. Pahimmillaan puhdistamiskulut voivat nousta todella korkeiksi.

– Jos paistinrasvan kaataa viemäriin, se jäähtyy ja jähmettyy sinne. Sitten se alkaa tukkimaan putkistoa. Kuumana rasva on niin juoksevaa, että se pääsee pitkälle viemäriin ennen jähmettymistä, kertoo Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen rakennuttajainsinööri Markku Ala-Kihniä.

Yleensä pienemmät määrät rasvaa jäävät aiheuttamaan ongelmia kiinteistön sisäisiin putkistoihin tai tonttiviemäriin. Ajan saatossa viemärit menevät niin pahoin tukkoon, että ne on siinäkin tapauksessa puhdistettava.

Jos rasvoja johdetaan pitkäkestoisesti viemäriin, ongelma alkaa näkyä myös kunnan viemäriverkostossa. Rasvat päätyvät silloin sisäisen putkiston ja tonttiviemärin lisäksi kunnan keräilyviemäriin asti.

Omakotiasujalle tai taloyhtiölle voi tulla korvausvelvollisuus, jos kunnan vesiliikelaitos saa selville, mistä rasvat ovat tulleet. Viemärikamerakuvausten kautta tämä saattaa olla todennettavissa.

– Korvausvelvoite tulee siitä, että paistinrasvojahan ei saa kaataa viemäreihin, Ala-Kihniä sanoo.

Oikea paikka maskeille on sekajäte.

Markku Ala-Kihniä

Hän valottaa samaa ongelmaa olevan runsaasti myös alueilla, joissa on paljon ravintoloita. Jos ravintoloissa ei ole asianmukaisesti huollettuja rasvanerottelujärjestelmiä, voi niistäkin kertyä isoja määriä paistinrasvoja kunnan pääviemäreihin asti.

– Mitä pidemmät putkistot ennen vesiliikelaitoksen linjoihin purkautumista, sitä isommalla todennäköisyydellä kulut viemäreiden avaamisista kaatuvat kiinteistöjen omistajien harteille.

Tämä johtuu siitä, että kiinteistön omat tonttiviemärit ovat kiinteistön kunnossapitovastuulla kunnan verkoston liitoskohtaan eli keräilyviemäriin asti.

– Pitkäkestoinen rasvansyöttäminen aiheuttaa myös meidän linjoihimme ongelmia, ja sehän ei ole kenenkään etu.

Viemäreihin ei saa päätyä myöskään korvanpuhdistuspuikkoja, terveyssiteitä, tamponeja tai käsipyyhkeitä. Talouspaperikin hajoaa huonosti verraten wc-paperiin.

Koronan aikana maskit ovat aiheuttaneet joka puolella pahoja pumppaamotukoksia.

– On valtakunnallinen ongelma, että osa ihmisistä kuvittelee olevan hygieenistä, että pudotetaan maski wc-pyttyyn, ja vedetään alas. Oikea paikka maskeille on sekajäte.

Maskin korvalenkit takertuvat putkistossa ikään kuin haaveiksi. Sitkeästä tavarasta valmistettu maski jää sitten tukoshaaviksi, ja esimerkiksi pumppaamoon päätyneenä jätevesipumppu voi jäädä tämän seurauksena jumiin.

– Hetki sitten esimerkiksi HSY:llä oli edellisestä johtuen maskikampanja.

Nurmijärven Vesi tekee säännöllistä tutkimushuoltoa viemäreihin robottikameroiden avulla. Viemäreitä myös pestään säännöllisesti, ja niitä avataan paineautoilla. Jälkikäteen kuvaamalla koetetaan selvittää syy tukokselle.

– Kuvaamme, pesemme ja raportoimme alueen kerrallaan. Tällaisella ennaltaehkäisevällä kunnossapidolla koetamme välttää akuuttien tukosten syntymistä.