Suomalaiset ostavat miljoonia joulutähtiä, hyasintteja ja ritarinkukkia joulusesongin aikana. Jo niitä ostaessa kannattaa olla tarkkana, opastaa tiedotteessaan Kauppapuutarhaliitto.
Hyvälaatuisen joulutähden tunnistaa kaupassa jo ensimmäisellä silmäyksellä Siinä on vahingoittumattomat värikkäät ylälehdet ja alempana tuuheista vihreät lehdet.
Lisäksi värikkäiden ylälehtien välissä olevat keltavihreät pienet kukat ovat tärkeä merkki tuoreudesta. Tiedotteen mukaan niiden pitäisi olla nupullaan ostovaiheessa.
Myös joulutähden multa ja kasvin sijainti kaupassa olisi hyvä katsoa. Mullan ei pitäisi valua vettä eikä olla rutikuiva ostovaiheessa.
Joulutähtiä ei pitäisi koskaan sijoittaa tilaan, jonka lämpötila on alle 15 astetta. Sellaisten joulutähtien ostamista kannattaisi myös välttää, jotka on sijoitettu vetoisiin eteisiin.
Kun löytää täydellisen yksilön, tulee kasvi paketoida hyvin kuljetuksen ajaksi. Ulos sitä ei pidä jättää vaan viedä se suoraan sisälle suojaan kylmältä ja vedolta.
– Joulutähden ympärille kannattaa kääräistä kuljetuksen ajaksi hieman paperia. Hyvä nyrkkisääntö on yksi kerros sanomalehteä suojapaperin alle per pakkasaste, vinkkaa tiedotteessa Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.
Sipulikukat eli hyasintti ja ritarinkukka eivät ole turhan tarkkoja lämpötilasta tai sijainnista kaupassa. Hyvälaatuiset kasvit tunnistat vihreistä nupuista ja lehdistä.
Molemmilla kasveilla menee noin viikko aueta huoneenlämmössä. Jos haluaa, että jouluiset sipulikukat kukkivat aattona, kannattaa jouluviikolla valita kaupassa yksilöt, joiden nuput ovat jo hieman auki.
Myös sipulikukat kannattaa suojata kuljetuksen ajaksi paperilla, jos on pakkasta.
Joulutähdet viihtyvät tiedotteen mukaan parhaiten valoisassa ja lämpimässä paikassa. Myös hyasintti ja ritarinkukka viihtyvät valoisalla paikalla.
Kaamos ei kuitenkaan näitä kasveja haittaa. Ne voi kotona sijoittaa lähes minne tahansa. Joulutähti ei kuitenkaan saa altistua vedolle.
Hyasintti ja ritarinkukka eivät vedosta piittaa. Ne kukkivat pidempään viileässä paikassa, joten ne voi myös nostaa yöksi viileään paikkaan.
Paras tapa kastella joulutähtiä on kastella niitä maltillisesti haalealla vedellä aina kun multa kuivahtaa. Joulutähdet sietävät paremmin kuivuutta kuin liikaa märkyyttä.
Kasteluun vaikuttaa kasvin koko ja sijainti. Esimerkiksi minijoulutähdet kuivuvat nopeammin, jos ne ovat pattereiden läheisyydessä. Silloin niitä pitää kastella useammin.
Joulutähteä ei tarvitse lannoittaa kukinnan aikana.
Hyasintti ja ritarinkukka eivät juuri vettä kaipaa. Molemmat kasvit saavat voimansa sipulista. Hyasintti tarvitsee silti hieman vettä nuppuvaiheessa, jotta se jaksaa avata nuput.
– Mitä enemmän sipulikukkia kastelee, sitä pidemmän kukkavanan ne kasvattavat. Pitkäksi venähtäneet vanat voi leikata maljakkoon leikkokukiksi, vinkkaa Rantala tiedotteessa.