Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Röykän sairaala myynnissä – metsäalueet luonnonsuojelulle ennen myyntiä

Helsingin kaupunki on laittanut Röykän sairaalan myyntiin. Sääksjärven rannalla sijaitseva entinen sairaala myydään kokonaisuutena, johon kuuluu 17 rakennusta ja 45 hehtaaria maata, kerrotaan Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Vuonna 1903 rakennettu jugend-tyylinen sairaalarakennus toimi alkujaan yksityisenä keuhkotautiparantolana. Rakennuksen on suunnitellut yliarkkitehti S.M. Schjerfbeck, ja se rakentui monessa eri vaiheessa. Helsingin kaupunki osti parantolan 1956, ja käytti sitä 90-luvun loppupuolelle asti pääasiassa psykiatrisena sairaalana, jonka jälkeen se jäi tyhjilleen. Päärakennus toimi vuosina 2015–2016 pakolaisten vastaanottokeskuksena, ja on sen jälkeen ollut jälleen käyttämättömänä.

Kokonaisuuden muihin rakennuksiin kuuluu muun muassa kaksi jugend-tyylistä puuhuvilaa, keittiörakennus, rantasauna ja vuonna 1969 rakennettu asuinkerrostalo. Asuntojen vuokrasopimuksia ei irtisanota, vaan kohde siirtyy uudelle omistajalle vuokralaisineen. Rakennukset ovat rakennettu 1903-1988, ja niiden kunto vaihtelee.

45 hehtaarin maa-alue koostuu suurimmaksi osaksi metsistä ja piha-alueesta. Valtaosa metsäalueista kuuluu Natura 2000-verkostoon. Helsingin kaupunki on jo aloittanut neuvottelut Natura-alueiden suojelemisesta, ja ne on tarkoitus luovuttaa Elylle luonnonsuojelutarkoitukseen ennen alueen myyntiä.

Myyntiä hoitaa Newsec Advisory Finland Oy. Tarjoukset on jätettävä 11.2.2022 klo 14 mennessä.