Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta käyttää etuosto-oikeutta Kirkonkylällä – perusteluna kaavoitustilanne

Taina Joutsen

Nurmijärven kunta käyttää etuosto-oikeuttaan Kirkonkylällä Härkähaanmäellä sijaitsevaan kiinteistöön. Kunnanhallitus päätti asiasta äänestyksen jälkeen.

Kyseisestä kiinteistöstä tehtiin 16.9.2021 allekirjoitetulla kauppakirjalla yksityisten välinen kiinteistökauppa, joka koskee 196 890 m2:n suuruista kiinteistöä. Kauppahinta oli 87 000 euroa.

Kiinteistöllä ei ole rakennuksia, eikä kauppaan sisälly irtainta omaisuutta. Kiinteistö on pääasiassa metsämaata, lukuun ottamatta pieniä tiealuesuikaleita Kirkkotien varrella.

Etuosto-oikeuden käyttöä perustellaan Nurmijärven Kirkonkylän kaavoitustilanteella. Kirkonkylän osayleiskaava on ollut ehdotuksena nähtävillä syksyllä 2021. Kyseinen alue sijoittuu osayleiskaavaehdotuksen mukaisen Härkähaanmäen asuin- ja työpaikka-alueen kupeeseen, ja on kaavassa maa- ja metsätalousvaltaista aluetta.

Kunnanhallitus toteaa, että Kirkonkylän osayleiskaavaa laadittaessa taajaman laajentumissuunnat ovat hyvin vähäisiä. Idässä esteenä on moottoritie ja länsipuolella Kyläjoki. Kyläjoen länsipuolella ja luoteis-pohjoispuolella on laajoja peltoalueita, jotka ovat tulvaherkkiä. Kirkonkylän keskustan eteläpuolella on kuivattu järvi, joka ei sovellu rakentamiseen. Peltoalueet on myös arvotettu maisemallisesti arvokkaiksi.

Yhdyskuntarakenteen laajenemissuunniksi jää näin ollen ainoastaan Rajamäentien ja Kirkkotien varsilla sijaitsevat alueet. Alue soveltuu jatkossa hyvin asuinrakentamiseen.

Etuostopäätöksen kohteena oleva alue sijoittuu Kirkkotien varteen ja käytännössä rajautuu Kirkonkylän osayleiskaavassa asemakaavoitettavaksi osoitettuihin alueisiin.

Matkaa Kirkonkylän keskustaan tulee olemassa olevaa tie- ja katuverkkoa pitkin noin kolme kilometriä, mikä vastaa toisen keskeisen laajentumissuunnan, Heinojan, yhdyskuntarakenteellista sijaintia.

Alue sijoittuu kahden kunnan omistuksessa olevan, pääosin rakentamattoman kiinteistön väliin.