Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naismetsästäjien määrä väkevässä kasvussa Nurmijärvellä – naisia vajaa kolmannes metsästäjäkurssin suorittajista

Metsästys: Hirvet on pyydetty, nyt keskitytään peurakannan vähentämiseen.

Nurmijärvi-ilmiö ei koske enää vain muuttoliikettä. Oma ilmiönsä alkavat olla metsästystä harrastavat nurmijärveläisnaiset. Metsästävien naisten lukumäärä on kääntynyt viime vuosien aikana reippaaseen kasvuun.

– Naisia alkaa olla jatkuvasti yhä enemmän paikallisilla metsästäjäkursseilla. Viime vuonnakin 25–30 kurssilaisesta ainakin seitsemän oli naisia, kertoo Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tommi Nylund.

Naisia alkaakin olla vajaa kolmannes metsästäjäkurssin suorittajista. Se on paljon.

Yksi selitys asialle saattaa olla se, että lähiruoan kysyntä on saavuttamassa suurta suosiota. Myös miehet haluavat entistä useammin lähimetsistä pyydettyä, puhdasta ruokaa.

– Kyselyjä omasta kunnasta pyydetystä lihasta tulee yhä useammin, Nylund tietää.

Nurmijärvellä on jopa 12 metsästysseuraa. Joka kylässä on omansa. Metsästäjiä kunnassa on Nurmijärven Riistanhoitoyhdistyksen mukaan arviolta jopa 1 400.

Kyselyjä omasta kunnasta pyydetystä lihasta tulee usein.

Tommi Nylund

– Mutta kyllähän meillä on lääniäkin 30 000 hehtaaria, täsmentää riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Lemola.

Miehet jatkavat, että keskimäärin seuroilla on aluetta noin 2 500–3 000 hehtaaria. Sitten on hieman pienempiä, noin tuhannen hehtaarin seuroja.

Lemola edustaa Perttulan metsästysseuraa, Nylund Palojoen metsästysseuraa. Molemmissa on mukana niin naisia kuin nuoria.

Lemolan puolisolla on metsästyskortti. Nylundin tytär on metsästänyt myös pitkään. Yhdessä seurassa puheenjohtajanakin on nainen.

Nuoriso saa toimia muun muassa ajomiehinä. Alle 15-vuotias, joka on suorittanut metsästäjätutkinnon, voi myös päästä aseen kanssa passiin, mutta ainoastaan aikuisen erityisen tarkassa ja vastuullisessa valvonnassa. Virallisen aseenkantoluvan voi saada 18-vuotiaana.

Metsästyskausi on lähtenyt tänäkin vuonna Nurmijärvellä rivakasti käyntiin. Hirvisaaliit alkavat olla hyvällä mallilla. Käytännössä kaikki hirviluvat, 35, on käytetty.

Peuralupia tälle kaudelle on Nurmijärvellä noin 500. Tästä on ammuttu noin 250 yksilöä. Alkusyksystä on perinteisesti enemmän hirvijahtia. Sen jälkeen keskitytään peuroihin.

Metsästäjät täsmentävät, että yhdellä ison yksilön luvalla saa ampua kaksi vasaa. Silloin 500 on lukuna eräänlainen keskiarvo.

– Nyt tehostetaan naaraiden ampumista, jotta peurakanta pysyisi kohtuullisena ja liikenneturvallisena.

Tänä vuonna hirvi- ja peurakolareita on ollut Nurmijärvellä viime vuotta vähemmän. Riistanhoitoyhdistyksen Lemola ja Nylund muistuttavat, että hirvikanta Nurmijärvellä ei ole tällä hetkellä ongelma.

Peurakanta taas on kunnan länsipuolella kohtalaisen runsas.

– Eiväthän nämä sellaisia lukuja toki ole, mitä pahimmilla peura-alueilla. Mutta liikennemäärät ovat näillä seuduilla sitten taas aika hurjat, miehet summaavat.

– Riista on lähiruokaa parhaimmillaan.