Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hätäjarru käyttöön – Tässä uudet linjaukset

Rajoitukset tiukkenevat pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Toimilla varaudutaan omikronmuunnosta vastaan, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus voi ottaa koronapassin pois käytöstä tietyissä tilanteissa. Alueet voivat kuitenkin ottaa käyttöön rankempia rajoituksia kuten sulkea tiloja tautitilanteen vuoksi.

Kiurun mukaan nyt täyttyvät kaikki hätäjarrumekanismin käyttöönoton ehdot. Hallitus tekee tästä päätöksen myöhemmin tänään.

– Koronapassin käyttöä rajoitetaan väliaikaisesti korkean ja keskitason riskin tilaisuuksiin liittyen leviämisalueilla. Matalan riskin tilaisuuksissa niin ei tehdä, sanoo Kiuru.

Leviämisalueille ohjataan, että alueilla tiukennetaan rajoituksia ja kielletään korkean riskin tilaisuudet. Tämä tarkoittaisi myös yksityistilaisuuksia.

– Kun rajoitusten jälkeen jää auki tiloja tai tilaisuuksia, jokaisen sinne menijän tulisi tehdä koronatesti ennakkoon, Kiuru jatkaa

Kiurun mukaan päätöksillä ostetaan lisää aikaa sille, että omikron ei aiheuta vakavaa kansallista uhkatilaa. Samalla saadaan rokotuksia edistymään.

– Aikuisten on nyt aika vähentää kontakteja. Tämä tarkoittaa kaikkien aikuisten, vaikka suurin riski on rokottamattomilla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo, että nyt valmistellaan koronapassin käytön kieltäminen korkean ja keskitason riskin tilaisuuksissa hänenkin tontillaan. Käyttö on tavoitteena jäädyttää mahdollisimman pian.

– Riskitaso tulee THL:n luokittelun mukaan. Näitä korkean ja keskitason riskin tilaisuuksia ovat esimerkiksi vapaan istumapaikan konsertit ja urheilutilaisuudet ja yhteislaulutilaisuudet. Matalan riskin toiminta voisi jatkua. Niitä voivat voi rajoittaa alueelliset viranomaiset kuten aluehallintovirastot tai kunnan viranomaiset.

Kurvisen mukaan edelleen voisivat jatkua kansallisen päätöksen mukaan elokuvateatterit, teatterit, urheiluottelut, joissa on numeroidut paikat. Niitä voisi käyttää koronapassilla. Myös kirjastot ja museot voisivat olla auki.

Tähän asti rajoitukset eivät ole koskeneet hampurilaispaikkoja. Ensi tiistaista lähtien niissä ja pitserioissa on kello 18 jälkeen koronapassi käytössä.