Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmas koronarokoteannos tehoaa omikroniin, kertoo THL:n tuore tutkimus – Tällä ryhmällä suoja heikompi

Vasta-aineiden määrä myös omikronmuunnosta vastaan oli korkea kolmannen rokoteannoksen saaneilla työikäisillä yhden että kahden kuukauden kuluttua rokottamisesta. Vasta-aineita löydettiin kaikkia tutkittuja virusmuunnoksia, joita olivat delta-, beeta- ja omikron, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudesta tutkimuksesta.

THL:n tiedotteen mukaan tutkimuksessa arvioitiin kolmannen rokoteannoksen tuottamia immuunivasteita kahdellakymmenellä 27–63-vuotiaalla aikuisella ja yhdeksällä 71–89-vuotiaalla hoivakodin asukkaalla.

Ikääntyneillä vasta-aineiden määrä oli keskimäärin matalampi kuin nuoremmilla. Se ei riittänyt kaikilla tutkittavilla neutraloimaan omikron- ja beetamuunnosta laboratoriokokeessa.

– Tehosterokotteen on todettu aiemmissa tutkimuksissa tuottavan 2–7-kertaisen vasta-ainevasteen toisen annoksen vasteeseen verrattuna. Vasteen voimakkuuteen vaikuttavat rokotettujen ikä, rokotevalmiste, annosväli ja se, millä menetelmillä vasta-aineita on mitattu, kertoo tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Pieni osa työikäisistä oli saanut tehosteannoksena Spikevax-rokotetta. Heillä vasta-aineiden määrä oli korkeampi kuin Comirnaty-valmistetta saaneilla.

Spikevax-rokotteen on aiemmin havaittu tuottavan yli kaksinkertaiset vasta-ainemäärät verrattuna Comirnaty-rokotteeseen kaksi annosta saaneilla aikuisilla.

– Kolmansina rokoteannoksina kannattaa käyttää Spikevaxia erityisesti ikääntyneillä, sillä se näyttää tuottavan voimakkaamman immuunivasteen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Omikronvariantti pystyy tiedotteen mukaan väistämään vasta-aineisiin perustuvaa suojaa tartuntaa vastaan. Vain osa rokottamalla aikaansaaduista vasta-aineista tunnistaa muuntuneen piikkiproteiinin rakenteita.

– Aiemmissa tutkimuksissa on nähty, että kaksi rokoteannosta saaneilla vasta-aineiden määrä ei ole niin korkea, että se riittäisi tehokkaasti neutraloimaan omikronvarianttia, joskin pidennetyllä annosvälillä rokotetuilla tilanne voi olla hieman parempi, Melin sanoo.

Kolmas rokoteannos nostaa vasta-aineiden määrää korkeammalle tasolle. Suojan kesto tartuntaa vastaan riippuu siitä, kuinka kauan vasta-aineet säilyvät riittävän korkealla tasolla.

–Nämä tulokset korostavat kolmannen rokotusannoksen tärkeyttä nyt, kun omikronvariantin leviämistä pyritään hidastamaan Suomessa myös rokotusten avulla, Nohynek toteaa tiedotteessa.