Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin päivystys ruuhkautui – Sinne ei tule mennä, jos hengitystieoireet ovat lievät

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystykset ovat ruuhkautuneet viime päivinä. Niihin tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Koronavirustestiin pääsy ei ole syy hakeutua päivystykseen, painotetaan Husin tiedotteessa.

Husin koronavirusnäytteenotto toimii tällä hetkellä täydellä kapasiteetilla, mutta aikoja ei ole saatavilla samalle päivälle. Koronavirusnäytteenottoon pääsee vain ajanvarauksella.

– Päivystyksissä tämä näkyy siten, että hyvin lievillä oireilla hakeudutaan päivystykseen testausajatuksella. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä turhaan. Päivystyksissä arvioidaan aina potilaiden hoidon tarve ja heidät, joiden hoito ei edellytä päivystyksellistä hoitoa käännytetään saamaan hoitoa muualta, sanoo tiedotteessa Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Lievät hengitystieoireet eivät tiedotteen mukaan ole syy hakeutua päivystykseen.

Kaikille hengitystieoireisille ei pystytä tällä hetkellä tekemään koronavirustestiä.

Husin alueella yli 12-vuotiaiden tulee tiedotteen mukaan hakeutua koronavirustestiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle.

Muille suositellaan mahdollisuuksien mukaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Alueen koronavirustestauskriteeritlöytyvät Husin sivuilta.

Ennen päivystykseen hakeutumista tulee soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117.

– Päivystysapu ei palvele koronarokotuksiin, testiajanvarauksiin tai testituloksiin liittyvissä asioissa, muistuttaa Castrén.

Tiedotteessa neuvotaan, että henkeä uhkaavissa tilanteissa, jollainen on esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, tai kouristelu, tulee soittaa hätänumeroon 112.