Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tipattoman tammikuun suosio on noussut – Näistä syistä osa suomalaisista vaalii pian alkavaa perinnettä

Tipaton tammikuu on suomalainen perinne, johon osallistuvat ihmiset päättävät olla käyttämättä alkoholia tammikuun aikana.

Tätä perinnettä vaali 23 prosenttia nuorista aikuisista viime tammikuussa. Näin kertoo Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT) tiedotteessaan.

Tieto nuorten aikuisten tipattoman tammikuun suosiosta selvisi kyselystä, jonka teki Kantar TNS.

Toimeksiannon kyselylle antoi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, joka on kansanterveysalan järjestö.

Samasta kyselystä selvisi, että kaiken kaikkiaan alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti tipattoman tammikuun vuonna 2021.

– Tipattoman tammikuun suosio on noussut muutaman vuoden takaisesta, EHYT ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen sanoo EPT-verkoston tiedotteessa.

Jokainen voi viettää tipatonta omalla tavallaan.

Maaret Väkinen

– Tipattomassa tärkeää on, että jokainen voi viettää tipatonta omalla tavallaan, joko alkoholin käytön kokonaan lopettamalla, tai sitä vähentämällä, Väkinen pohtii.

Kyselyn mukaan moni jatkaa tipatonta vielä tammikuun jälkeenkin.

41 prosenttia tipatonta tammikuuta viettäneistä oli jatkanut sitä helmikuun puolelle.

Lisäksi EPT-verkosto tiedottaa kyselytuloksista, että 19 prosenttia sanoi juoneensa tipattoman tammikuun jälkeen vähemmän alkoholia kuin ennen sitä.

Tärkein syy tipattoman vietolle on jo useamman vuoden ajan ollut terveys, EPT-verkosto aloittaa tiedotteessa syiden listaamisen perinteelle:

Vuonna 2021 tämä oli syy yhteensä 29 prosentille tipatonta viettäneistä. Myös perinne tai traditio on yleinen syy viettää tipatonta.

Viidennes halusi haastaa itseään ja noin viisitoista prosenttia piti tipattoman säästösyistä tai siksi, että halusi laihduttaa.

Kyselyaineisto kerättiin puhelinhaastatteluina 8.- 19.2.2021 välisenä aikana.

Haastatteluja tehtiin yhteensä noin tuhat, EPT-verkosto tiedottaa.