Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaisia muutoksia eläkkeisiin on luvassa ensi vuonna – Näin käy työeläkkeelle ja alimmalle eläkeiälle

Tuleva vuosi tuo muutoksia moniin eläkkeisiin. Työeläkkeet nousevat tammikuun alussa ja alin eläkeikä nousee 64 vuoteen 1958 syntyneillä. Perhe-eläkkeisiin tulee muutoksia, kun leskeneläke on jatkossa määräaikainen ja lasten ja lapsiperheiden eläkeoikeuksia parannetaan, kertoo Ilmarinen tiedotteessaan.

Työeläkkeet nousevat ensi vuonna työeläkeindeksin korotuksen myötä 2,28 prosenttia. Tammikuun eläkettä verotetaan kuitenkin vielä vuoden 2021 veroprosentilla, koska vuoden 2022 veroprosentit otetaan käyttöön vasta helmikuussa.

Työeläke maksetaan tilille aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Sen vuoksi vuoden ensimmäinen eläke maksetaan tileille maanantaina 3. tammikuuta.

Vanhuuseläkkeelle voi siirtyä, kun on täyttänyt alimman vanhuuseläkeiän. Se nousee asteittain. Vuonna 1955 ja sitä myöhemmin syntyneillä vanhuuseläkeikä nousee tasaisesti kolme kuukautta vuodessa, kunnes saavutetaan 65 vuoden eläkeikä.

Vuonna 2020 eläkeiän saavuttavat vuonna 1958 syntyneet. He voivat jäädä vanhuuseläkkeelle 64-vuotiaina. 1959 syntyneillä alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta ja kolme kuukautta.

Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneiden eläkeikä sidotaan kuitenkin elinajan odotteeseen.

Tiedotteessa muistutetaan, että työuran jatkaminen vielä alimman eläkeiän jälkeen kannattaa. Jokainen työssäolokuukausi alimman vanhuuseläkeiän jälkeen tuo eläkkeeseen 0,4 prosenttia korotusta.

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä voi hakea aikaisintaan 61-vuotiaana.

Perhe-eläkkeisiinkin tulee muutoksia ensi vuoden alusta. Jatkossa leskeneläkeoikeus on määräaikainen. Kymmenen vuoden määräaikaisuus leskeneläkkeissä tulee voimaan vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneille. Muutokset eivät koske nyt maksussa olevia leskeneläkkeitä.

Jatkossa myös yhteistaloudessa asuneilla avopuolisoilla on oikeus leskeneläkkeeseen, jos heillä on yhteinen alaikäinen lapsi.

Nykyisin lapseneläkkeen maksaminen päättyy 18 vuoteen. Jatkossa lapsille maksetaan eläkettä, kunnes he täyttävät 20 vuotta. Lisäksi lapseneläkkeen määrä nousee, jos perhe-eläkkeen edunsaajana ei ole leskeä. Tällöin lapseneläkkeen määrään lisätään laskennallinen osuus lesken perhe-eläkkeestä. Nämä lapseneläkkeen muutokset tekee eläkeyhtiö eikä niitä tarvitse hakea erikseen.

Yrittäjien eläkemaksu pysyy ensi vuonna samalla tasolla kuin se on kuluvana vuonna.

Ilmarinen kertoo, että vuonna 2022 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja nousee 13 573 euroon vuodessa. Jos yrittäjän työtulo on tänä vuonna ollut minimissä tai sen lähellä, kannattaa tiedotteen mukaan pohtia työtulon nostamista yli työttömyysturvarajan.

Nostamalla työtulon riittävälle tasolle yrittäjä voi varmistaa, ettei putoa ensi vuonna työttömyysturvan ulkopuolelle. Tämä muutos tulee tehdä 1. tammikuuta mennessä.