Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Toivon, että päivät täyttyvät ilosta” – Tutut kuntalaiset kertovat, mitä he odottavat vuodelta 2022

Vuosikatsaus: Tutut kuntalaiset kertovat mitä kuluva vuosi heille opetti ja mitä he odottavat vuodelta 2022.

Nurmijärven Uutiset kysyi tutuilta kuntalaisilta heidän kuluneesta vuodestaan sekä, mitä he odottavat ensi vuodelta. Nuorisovaltuuston puheenjohtajan Tino Uusi-Heikkilän mukaan vuosi 2021 oli todella opettavainen.

– Se opetti paljon käytännön asioita ja monia muita hyviä juttuja. Päällimmäiseksi tuntemukseksi jäi toisten kunnioittaminen, kaikesta huolimatta. Oli tilanne mikä tahansa on toista kunnioitettava ja kuunneltava, mitä hänellä on sanottavaa. Isoimpana kokemuksena sain kokea, miltä tuntuu olla toimielimen puheenjohtaja ja vastata nuorten poliittisen äänen kuulumisesta kunnallisessa päätöksenteossa. Vuoteeni mahtuu elämän iloisimpia ja huolettomia hetkiä, mutta samalla myös rikkovia, mutta silmiä avaavia kokemuksia, Uusi-Heikkilä sanoo.

Ensi vuodelta hän odottaa sen mukanaan tuomia haasteita.

– Tämä vuosi antoi ymmärtää, että virheistä opitaan ja tehdään asiat paremmin seuraavalla kerralla. Asiat on hyvä pureskella ennen nielemistä. Kun tämän tekee oikeaoppisesti voi elämää jatkaa hyvillä mielin, kohdaten uusia haasteita innolla ja hymyillen. Odotankin siis vuoden 2022 haasteita. Ottamaan opiksi asioista, jotta voin kehittyä, ja tehdä asiat paremmin seuraavalla kerralla, hän sanoo.

Nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvisen mukaan kulunut vuosi on ollut haastavaa epävarmuuden aikaa.

– Kaunis aurinkoinen kesä toi iloa ja toivoa. Lasten iloiset kesäleikit niin kesäleireillä kuin uimarannoilla olivat mieleenpainuvia. Tärkein käteen jäänyt asia oli, että maailmassa on iloa, joka luo toivoa ja kaikesta selvitään – jossain vaiheessa, hän sanoo.

Asiat on hyvä pureskella ennen nielemistä.

Tino Uusi-Heikkilä

Kuluva vuosi on opettanut, että haasteellisessa tilanteessa nopeasti luodut uudet toimintamallit ovat toimineet.

– Lyhyesti kuluva vuosi on opettanut epävarmuuden sieto- ja mukautumiskykyä, luovuutta, kestävyyttä ja sitkeyttä, Winha-Järvinen sanoo.

Vuodelta 2022 hän odottaa, että hänen seuraajakseensa palkattu henkilö solahtaa mukavasti kunnan organisaatioon ja johtaa nuorisopalveluita suurella sydämellä.

– Itse nautin keväästä alkaen eläkepäivistä. Toivon, että päivät täyttyvät iloisista asioista varsinkin lastenlasten kanssa vietetyistä hetkistä.

–Tärkeimmän asian kuluneesta vuodesta voi sanoa selvällä latinan kielellä eli myös tämä vuosi on Anno Domini nostri Jesu Christi. Eli kaiken koronankin keskellä vuotemme oli lopulta hyvä, koska vuosi oli jälleen kerran Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen vuosi. Hyvän Jumalan hallussa on aina kaikki. Sen on saanut huomata myös näinä vaativina aikoina, Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen kiteyttää.

Seurakunnassa on poikkeuksellisissa oloissakin aherrettu nurmijärveläisten ajallisen ja ikuisen hyvän puolesta.

– Jos aivan yksittäisen asian nostaisin esille, se voisi olla upean Pappilamme peruskorjauksen valmistuminen. Vuoden 2022 alusta suuren mielenkiinnon saanut Pappila onkin valmiina seurakuntalaisille monipuoliseen täysimittaiseen käyttöön, Tuhkanen lupaa.

– Ilman muuta sitä itsekin odottaa vähitellen – jossakin vaiheessa ainakin koittavaa – koronan hiipumisen aikaa. Ennen kaikkea kuitenkin iloitsen, että myös ensi vuosi on joka tapauksessa taas Herran hyvässä hallussa oleva vuosi, hän sanoo.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan Nurmijärvellä vuoden tärkeimmäksi asiaksi noussee Keskon kanssa solmittu esisopimus logistiikkakeskuksen sijoittumisesta kuntaan sekä Nurmijärven väestönkasvun vauhdittuminen.

– Muita tärkeitä asioita ovat olleet onnistuneesti toteutuneet kuntavaalit, alkuvuodesta tehdyt palveluverkkopäätökset ja muun muassa Urheilupuistossa, Klaukkalan urheilukentällä ja kirjastossa toteutetut remontit, Mäkelä sanoo.

– Viestinnän ja vuoropuhelun merkitys on korostunut entisestään. Olemme oppineet hyödyntämään entistäkin paremmin videoviestintää ja osallistamaan kuntalaisia sähköisten kanavien kautta.

Vuosi 2022 on Mäkelän mukaan valmistautumista oman aikamme yhteen suurimmista muutoksista, kun hyvinvointialueiden vaalit käydään tammikuussa ja kunnassa ja Keusotessa valmistaudutaan siirtämään sote-toiminnot hyvinvointialueelle.

– Kunnan strategiatyön on määrä valmistua alkukeväästä, mikä on hyvä tilaisuus pohtia, miten meneillään olevat muutokset vaikuttavat kunnan tulevaisuuden painopisteisiin, talouden kestävyyteen, palvelutuotantoon ja yhteistyöhön eri tahojen kanssa.