Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Long covidin takia sairauslomalla yllättävän vähän ihmisiä

Pitkittyneen koronataudin eli long covidin takia sairauspäivärahaa on saanut yllättävän harva, arvioi Kelan pääjohtaja Outi Antila Uutissuomalaiselle (USU). Kela on maksanut sairauspäivärahaa long covidin takia tämän vuoden tammi-elokuussa 200 ihmiselle.

Samalla ajanjaksolla koronavirustartunnan vuoksi sairauspäivärahaa on saanut 3 500 kansalaista.

Työeläkeyhtiöt ovat puolestaan saaneet tähän mennessä runsaat 20 työkyvyttömyyseläkehakemusta, joiden syyksi kerrotaan long covid. Niistä suuri osa on hylätty.

Esimerkiksi Varma on saanut 12 hakemusta ja niistä 8 on hylätty.

– Niissä tilanteissa, joissa hakijoilla oli koettuja oireita, mutta ei mitään oireita selittäviä tutkimuslöydöksiä, kuntoutustukia ei myönnetty. Jos työkykyä alentavaa sairautta ei ole todettavissa, eläke-etuuksia ei voida myöntää pelkkien oireiden perusteella, Varman ylilääkäri Jan Schugk kertoo Uutissuomalaiselle.

Kelan sairauspäivärahaa saa enintään 300 arkipäivältä eli noin vuodelta. Kun Kelan sairauspäivärahakausi täyttyy, mutta työkyky ei ole edelleenkään palautunut, voi työeläkeyhtiöiltä hakea työkyvyttömyyseläkettä. Sitä voidaan myöntää määräaikaisena tai pysyvänä.