Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikista kunnista on vähintään yksi ehdokas aluevaaleissa – "Joukossa on myös kuusi ministeriä"

Kesäkuun kuntavaaleissa valituista valtuutetuista 38 prosenttia on ehdolla aluevaaleissa, Kuntaliitto tiedottaa.

Lukumääräisesti eniten kunnanvaltuutettuja on ehdolla Espoossa, jossa 64 valtuutettua on ehdokkaina.

Lisäksi Kuntaliitto tiedottaa, että suhteellisesti eniten kunnanvaltuutettuja on sen sijaan ehdolla Kajaanissa, jossa peräti 92 prosenttia valtuutetuista on ehdokkaina aluevaaleissa.

Kuntien puheenjohtajistosta kaikkiaan 45 prosenttia on ehdolla aluevaaleissa.

Kuntaliitto tiedottaa myös, että valtuustojen puheenjohtajista puolet on pyrkimässä aluevaltuustoon, hallitusten puheenjohtajista 48 prosenttia.

Aluevaltuustoon on ehdolla 111 kansanedustajaa. Helsingin ulkopuolella asuvista kansanedustajista jopa 63 prosenttia on ehdolla aluevaaleissa, Kuntaliitto tiedottaa.

– Yli sata ehdokasta hakee näissä vaaleissa kolmen tason edustusta. He ovat tällä hetkellä istuvia kansanedustajia ja kunnanvaltuutettuja, jotka ovat ehdolla nyt myös aluevaltuustoon, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

– Tässä joukossa on myös kuusi ministeriä.

Kaikista kunnista on vähintään yksi on ehdokas aluevaaleissa.

Määrät kuitenkin vaihtelevat merkittävästi yhden ehdokkaan kunnista jopa 400 ehdokkaan kuntiin.

Ääripäitä edustavat Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Merijärvi, jossa on yksi ehdokas ja Uudellamaalla sijaitseva Vantaa, jossa on kaikkiaan 407 aluevaaliehdokasta.

– Kaikkiaan 51 kunnassa aluevaltuustoon pyrkii yli puolet kunnanvaltuutetuista, tutkimuspäällikkö sanoo Kuntaliiton tiedotteessa.