Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Uutisten aluevaalikone on avattu

Nurmijärven Uutisten aluevaalien vaalikone avautui maanantaina.

Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien aluevaalikoneessa on 12 kaikille yhteistä väitettä ja lisäksi hyvinvointialueittain vaihtelevia väitteitä siten, että kunkin alueen ehdokkaat ja äänestäjät voivat ottaa kantaa noin 20 väitteeseen.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua.

Hyvinvointialueeseen kuuluvat Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Tuusula ja Pornainen. Samat kunnat muodostavat nykyisen Keusoten alueen.

Aluevaaleissa on mahdollista äänestää joko oman kunnan ehdokasta tai ketä tahansa Keusoten alueen ehdokasta.

Kun lukija on merkinnyt omat vastauksensa väitteisiin, vaalikone näyttää ehdokkaita, jotka ovat hänen kanssaan eniten samaa mieltä.

Ehdokkaiden mielipiteisiin voi tutustua myös hakemalla ehdokkaita puolueittain, nimellä tai kotikunnan perusteella.

Vaalikone on räätälöity erikseen kullekin hyvinvointialueelle.

– Haluamme palvella paikallista lukijaa. Jokaista hyvinvointialuetta kohti on omia vaalikoneväitteitä, mutta toki on myös kaikille yhteisiä väitteitä, kuten oli kuntavaalikoneessakin, kertoo Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneesta vastaava sisältöjohtaja Markus Pirttijoki.

Kaikille yhteiset väitteet koskevat muun muassa ambulanssien saapumisaikoja, sote-palvelujen toimipisteiden sijaintia, hyvinvointialueiden henkilöstön palkankorotuksia, sote-palvelujen ilta- ja viikonloppuvastaanottoja, palvelujen ostamista yksityiseltä palveluntuottajalta, vanhusten kotihoidon mahdollista hoitajamitoitusta.

Lukijoita palvellaan myös siten, että aluevaalikone on käytettävissä lehtien verkkosivuilla maksutta.

Aluevaalikone ei Pirttijoen mukaan eroa käyttäjän näkökulmasta kuntavaalikoneesta, josta monet etsivät tietoja ehdokkaista ennen viime kesäkuun kuntavaaleja.

Aluevaltuustot valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Uusi aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022.

Aluevaltuuston tehtävistä säädetään laissa ja se on hyvinvointialueen ylin päättävä elin. Se päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Aluevaltuusto asettaa aluehallituksen ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.