Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusasiamies antoi lausuntonsa – Kirkkotien yksityistiekunnan kantelu ei johtanut muutoksiin

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut lausuntonsa Nurmijärven Kirkkotien tiekunnan kantelusta, joka koski muun muassa menettelyä yksityisteiden hoitosopimusten irtisanomisessa ja tiekuntien avustamisessa.

Oikeusasiamies ei ottanut käsittelyyn kaikkia kanteluun liittyviä asioita, mutta toteaa, että tutkituilta osin asiassa ei ole aihetta epäillä oikeusasiamiehen toimenpiteitä edellyttävää Nurmijärven kunnan lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.

Oikeusasiamies on vastauksessaan kuitenkin pyytänyt Nurmijärven kuntaa kiinnittämään huomiota kahteen laillisuusnäkökohtaan, joista toinen koskee päätöksen esittelytekstiä. Siinä on virheellisesti todettu, että kunnan ja tiekuntien (yksityisteiden) välinen hoitosopimusjärjestelmä ei ole uuden yksityistielain johdosta enää voimassa ja että kyseiset hoitosopimukset kunnan ja tiekuntien välillä ovat rauenneet 1.1.2019 alkaen.

Hallintojohtaja Katja Vuorinen toteaa, että oikeusasiamiehen antama vastaus kanteluun on kunnan odotusten mukainen ja vastaa KPMG:n laatiman sisäisen tarkastuksen raportin havaintoja.

– Sopimukset onkin tosiasiallisesti irtisanottu teknisen lautakunnan päätöksellä 25.4.2019, mihin päätökseen on liitetty 1.5.2020 päättynyt siirtymäaika. Irtisanominen on annettu tiedoksi mm. paikallislehdessä julkaistulla yleistiedoksiannolla. Kunnanvaltuusto on käsitellyt sisäisen tarkastuksen raportin kokouksessaan 16.6.2021, sanoo Vuorinen kunnan tiedotteessa.

Oikeusasiamies toteaa myös, että teknisen lautakunnan päätökseen 25.4.2019 yksityisteiden hoitosopimusten irtisanomisesta ei ole tullut liittää hallinto-oikeudellista muutoksenhakuosoitusta, koska kyseessä on ollut edellä arvioiduin tavoin painopisteeltään yksityisoikeudellisten sopimusten irtisanominen.

Oikeusasiamies toteaa lisäksi, että yksityistien tienpitoa koskevan kunnan ja tiekunnan tai tiekunnaksi järjestäytymättömien yksityistieosakkaiden välisen sopimuksen solmiminen, sopimusehdot ja sopimuksen voimassaoloaika ovat lähtökohtaisesti osapuolten tahdonvaraisia asioita.

– Mainitun sopimuksen irtisanomista ei näin ollen voi rinnastaa julkisoikeudellisen tukietuuden takaisinperintään tai lakkauttamiseen oikeusturvamenettelyineen, lausunnossa todetaan.

Lisäksi oikeusasiamies toteaa, että myönnettäessä kunnan avustusta yksityisteiden tienpitoon palvelun, kaluston tai materiaalin muodossa on tuensaajien oikeusturvan kannalta syytä kiinnittää huomiota näiden suoritteiden kustannusyksiköintiin.

Yksityisteiden avustusjärjestelmän kehittäminen on parhaillaan meneillään Nurmijärvellä ja syksyn 2021 aikana tiekunnat ovat osallistuneet avustusjärjestelmän kehittämiseen.

Kehittämisehdotukset ovat tulossa päätöksentekoon alkuvuoden 2022 aikana siten, että mahdolliset muutokset voidaan huomioida jo seuraavalla jakokierroksella.

Oikeusasiamies toteaa vastauksessaan, että kantelu ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.