Kunnilla nyt tilaisuus vaikuttaa hyvinvointialueeseen – "Nostamme Vatessa esille kunnan kannalta tärkeitä asioita

Hyvinvointialueiden toteutumisen lähestyessä siirtymää valmistellaan väliaikaisissa valmistelutoimielimissä (Vate). Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Vatessa on edustaja alueen jokaisesta kunnasta sekä Keusotesta. Myös poliittisen seurantaryhmän edustajilla on mahdollisuus olla mukana Vaten kokouksissa, samoin alatyöryhmien puheenjohtajilla.

Keski-Uudenmaan Vaten toiminta käynnistyi syyskuussa 2021 ja päättyy helmikuun lopussa, jolloin valmistelutyötä tulevat jatkamaan aluevaltuustot.

Nurmijärven kuntaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Vatessa edustaa sivistysjohtaja Tiina Hirvonen. Hänen mukaansa Vatessa käsitellään tällä hetkellä muun muassa alatyöryhmien valmistelun tilannekatsauksia. Myös Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja hyvinvointialueen väliseen sopimukseen liittyviä asioita tulee keskusteluun.

– Meillä Uudellamaalla on erilainen ratkaisu hyvinvointialueiden erikoissairaanhoidon suhteen, koska HUS palvelee koko Uuttamaata, muualla erikoissairaanhoito palvelee yhtä hyvinvointialuetta, Hirvonen sanoo.

– Miten esimerkiksi kustannukset pysyvät erikoissairaanhoidossa niin, etteivät ne syö hyvinvointialueen rahoitusta, hän pohtii.

Hirvosen mukaan merkittävä asia on myös, että kunnista siirtyy henkilöstöä hyvinvointialueelle. Nurmijärvellä tämä tarkoittaa yhteensä noin 20 koulukuraattoria ja -psykologia.

Kunnan kannalta on tärkeää, mitä kiinteistöille tapahtuu.

Tiina Hirvonen

– Kunnista siirtyvä henkilöstö on otettu hyvin huomioon. Myös lainsäädännössä huomioidaan se, että siirtyvät kuraattorit ja psykologit ovat kouluun kuuluvaa henkilöstöä. Heidän osaltaan mitoitusta on uusittu, ja Nurmijärvelle saadaan vuodenvaihteesta alkaen kaksi uutta kuraattorin vakanssia. Psykologien osalta on yksi siirtymävuosi, Tiina Hirvonen sanoo.

Myös Keusoten henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle vanhoina työntekijöinä.

– Nyt on meneillään hyvinvointialuevalmistelussa se vaihe, jossa kunnat ovat mukana. Nostamme esille kunnan kannalta tärkeitä asioita, jotta ne huomioidaan tulevan hyvinvointialueen rakenteissa ja toiminnassa.

Tärkeiksi asioiksi Hirvonen nostaa kuntien erilaisuuden huomioimisen.

– Lähtökohtana hyvinvointialueella on tarjota tasalaatuisia palveluita kaikissa hyvinvointialueen kunnissa, mutta palvelujen tuottamisessa tulisi huomioida se, että kunnat myös poikkeavat paljon toisistaan esimerkiksi siinä, että joissakin kunnissa taajamia on useita, toisissa ei, Hirvonen sanoo.

Hänen mukaansa osa sote-palveluista on tärkeää, että kuntalainen voi kohdata läsnä olevan työntekijän.

– Toivotaan, että sellaisiakin palveluja löytyy jatkossakin hyvinvointialueella.

Toistaiseksi Vatessa ei ole käsitelty palveluverkkoa, mutta Hirvosen mukaan tämäkin asia nousee myöhemmässä vaiheessa esille.

– Kunnan kannalta on tärkeää, mitä kiinteistöille tapahtuu. Kiljavan sairaalan tulevaisuus on myös tärkeä, sillä on nurmijärveläisittäin työllistävä vaikutus, Hirvonen pohtii.

Nyt kun Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on Keusoten myötä olemassa valmis rakenne, olisi Hirvosen mielestä hyvä pysähtyä miettimään myös sitä, onko palvelujen tuottamisen rakenteessa alueella jotakin kehitettävää.

Tiina Hirvonen pitää kunnalle tärkeänä sitä, että yhteistyö hyvinvointialueelle siirryttäessä jatkuu saumattomana.

– Kunnalla ei kuitenkaan hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen ole päätösvaltaa sote-asioissa. Siksi toivon, että ihmiset olisivat nyt aktiivia ja äänestäisivät aluevaaleissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut