Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintujen ruokinta mieluista puuhaa – älä unohda hygieniaa ja ruokinnan jatkuvuutta

Keski-Uudenmaan lintujen seuraaminen talviruokintapaikalla on monelle mieluista puuhaa, ja se voi olla tärkeä osa kaupungissa tai taajamassa asuvan luontosuhdetta. Mikäli haluaa tarjota linnuille talviruokaa, on syytä kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan, oikeaan ruokintapaikkaan ja -tapaan sekä ruokinnan jatkuvuuteen, kerrotaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Talviruokinta on tiedotteen mukaan syytä aloittaa vasta, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, ja sitä on hyvä jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Sopiva ruokinta-aika on yleensä säistä riippuen marraskuusta maaliskuuhun.

Sulan maan aikaan linnut löytävät luonnosta ravintonsa. Pesimäaikaan tarjottu siemenravinto voi heikentää poikasten selviytymistä ja kasvua, koska hyönteisravinnon osuus voi vähentyä ruokinnan vuoksi. Myös lintutautien riski vähenee, kun ruokinta lopetetaan keväällä ajoissa.

Suositeltavaa on käyttää ruokinta-automaattia, joka pitää ruuan kuivana ja estää lintuja ulostamasta sen sekaan. Maaruokintaa ei suositella tehtäväksi lainkaan, koska se voi tautiriskin lisääntymisen lisäksi houkutella paikalle rottia. Maaruokinta houkuttaa myös lokkeja, varislintuja ja puluja, jotka saatetaan naapurustossa kokea hyvinkin kiusallisiksi.

Lintujen ruokintaan pitää aina kysyä maanomistajan suostumus. Taloyhtiöillä voi olla omat ohjeensa lintujen ruokinnasta. Jotta turhat kiistat vältettäisiin, kannattaa miettiä yhteisen ruokinnan perustamista muiden asukkaiden kanssa pihalle paikkaan, jossa ruokinta ei aiheuta kenellekään häiriötä. Ruokintapaikka on hyvä sijoittaa riittävän kauas rakennuksista siten, ettei se haittaa myöskään naapureita.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimialueen kunnat voivat rajoittaa lintujen ruokkimista omilla maa-alueillaan ja kiinteistöillä, kuten puistoissa, uimarannoilla ja toreilla.

Kotimainen kaura on linnuille mieluinen ja ekologisesti kestävä vaihtoehto. Linnut syövät mielellään myös mm. auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä ja talia. Suurimmat pähkinät kannattaa murskata. Kuorettomat auringonkukansiemenet vähentävät roskaantumista. Talipallojen muoviverkot tulee poistaa ennen tarjolle asettamista, sillä linnut voivat tarttua niihin kiinni.

Tarkempia ohjeita lintujen talviruokintaan löytyy esimerkiksi Birdlife Suomen sivuilta: www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/

Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää lintutautien leviämisen ja haittaeläinongelman ehkäisemiksi. Ruokintalaitteet ja niiden alla oleva maa tulee puhdistaa säännöllisesti ja ruokintapaikan sijaintia on hyvä vaihtaa talven aikana.

Puhtaan lumen lisääminen ruokintapaikan alle voi myös auttaa puhtaanapidossa ja vähentää tautiriskiä. Telineet ja automaatit tulee ajoittain pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella sekä tarvittaessa desinfioida. Erityisen tärkeää on huolehtia hygieniasta lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, jolloin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat otolliset.

Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti. Ruokintalaitteista ja pikkulintujen ulosteista lintujen salmonella tarttuu hyvin huonosti ihmiseen.

Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset lintuyksilöt kertovat ruokinta-paikan tautiongelmista. Jos lintu kuolee ruokintapaikalle, tulee se haudata tarpeeksi syvälle maahan tai hävittää tiiviissä pussissa sekajätteen mukana. Ruokinta-automaatti on puhdistettava ja desinfioitava, ja pintamaa tai päällimmäinen lumikerros on hyvä poistaa ja mahdollisuuksien mukaan vaihtaa ruokintapaikkaa. Jos samasta paikasta löytyy useita ilman näkyvää syytä kuolleita pikkulintuja, niistä on hyvä raportoida Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikköön.

Mikäli ruokintapaikalla on havaintoja tai selkeitä merkkejä runsaasta rottakannasta, tulee ruokinta-alueen rakenteet ja puhtaus varmistaa, ja tarvittaessa ruokinta keskeyttää seuraavan lauhan jakson aikana. Rottien hävittäminen on kiinteistön haltijan vastuulla.

Kiinteistön haltija päättää lintujen ruokinnasta oman kiinteistönsä alueella. Mikäli ruokinta aiheuttaa kohtuuttomia haittoja, kannattaa asiasta ensi sijassa keskustella ruokinnan harjoittajan kanssa. Taloyhtiöissä yhteyttä voi ottaa myös isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen.

Lintujenruokinta ei saa aiheuttaa roskaantumista. Ruokintapaikka on siivottava säännöllisesti, eikä syömättä jäänyttä ruokaa saa kerääntyä jätteeksi alueelle. Jätelain 72 § kieltää roskaamisen. Roskaantumista valvoo kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö.