Move!-tulokset heikentyneet – kestävyys ja lihaskunto huonontuneet, motoriikka parantunut

Fyysistä toimintakykyä mittaavalla Move!-mittaus- ja palautejärjestelmällä saadut tulokset kertovat, että lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky on huolestuttavalla tasolla niin Nurmijärvellä kuin valtakunnallisestikin.

Nurmijärven tuloksen mukaan 41 prosentilla kunnan 5.-luokkalaisista fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tasolla. Pojista tilanne on tällainen 41 prosentilla ja tytöistä 40 prosentilla.

8.-luokkalaisista fyysinen toimintakyky on 35 prosentilla mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Pojista tilanne on tämä 30 prosentilla ja tytöistä 40 prosentilla.

– Nurmijärven alakouluikäisten lihaskunto on heikennyt myös valtakunnan tasoon nähden. Tuleeko meillä nyt esille se, että jos ei halua, lihaskuntoon liittyviä asioita tarvitsee tehdä aiempaa vähemmän, riittää kunhan sormet on näppärät, Nurmijärven kunnan koordinaattori Mika Vänni pohtii.

– Alakoululaiset ovat kasvaneet älypuhelimien ja tablettien äärellä pienestä pitäen. Meistä jokainen tietää, kuinka helposti niiden äärelle jumittuu ja liikkuminen, fyysinen tekeminen jää kakkoseksi. 5.-luokkalaisten testituloksensa on kuusi pykälää alhaisempi kuin 8.-luokkalaisilla. Jos kehitys jatkuu näin, meillä on 10-20 vuoden kuluttua edessä kansanterveydellisesti suuri haaste, Vänni jatkaa.

Yksittäisistä testeistä tulokset ovat pudonneet pahiten vatsalihastestin osalta – sekä valtakunnallisesti että Nurmijärvellä.

Miten saisimme lasten arkeen lisää askelia ja fyysistä kuormitusta?

– Surullisinta on, että yli puolet Nurmijärven 5.-luokkalaisista saa tulokseksi 25 toistoa, mikä on testin heikoin kategoria.

Positiivista on se, että 8.-luokkalaisten tyttöjen vatsalihastestin tulos on parantanut viime vuodesta yhdellä pykälällä, vaikka poikien on hieman heikentynyt.

– Yläkouluikäisillä vatsalihasten jokaiseen kategoriaan tuli noin 30 prosenttia osallistuneista, eli 8.-luokkalaisten tyttöjen ja poikien vatsalihasten kunto on parempi kuin alakoululaisilla.

Myös etunojapunnerruksissa yläkouluikäisten tulos on pysynyt lähes edellisvuotisella tasolla, mutta 5.-luokkalaisten pudonnut 3-4 yksikköä.

Peruskestävyydestä kertova 20 metrin viivajuoksu on Nurmijärven 5.-luokkalaisten osalta pysynyt kutakuinkin edellisvuotisella tasolla. 8.-luokkalaisten tyttöjen kohdalla käyrä on laskeva, pojat puolestaan ovat tässä kohti hieman parantaneet tuloksiaan.

Kokonaisuutena arvioituna nurmijärveläisten ala- ja yläkoululaisten kestävyys ja lihaskunto ovat heikentyneet, mutta motoriikkaa mittaavan heitto-kiinniottotestin tulokset parantuneet.

– Tulosten perusteella voisi päätellä, että taidolliset tekijät liikkumisessa ovat parantuneet, mutta kestävyys- ja lihaskuntoon vaikuttavat kokonaisliikkumismäärä ja fyysinen ponnistelu jäävät huomattavasti aiempaa vähemmälle, Vänni summaa.

Hän pitääkin alakouluikäisten lihas- ja kestävyyskunnon kehittämistä lähivuosien tärkeänä tehtävänä.

– Näiden lukujen äärelle on tärkeää pysähtyä ja miettiä, mitä voimme nyt tehdä asialle. Se, millä tavoin innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan, on sekä kunnan että vanhempien yhteinen ponnistus, Vänni sanoo.

– Millä keinoilla saisimme lasten arkeen lisää askelia ja fyysistä kuormitusta? Tarvitseeko vähentää kuskaamista ja lisätä koulumatkoille pyöräilyä ja kävelyä? Mitkä ovat kunnan tarjoamat harrastusmahdollisuudet ja seurojen harrastusmahdollisuudet? Entä fyysisen aktiivisuuden lisääminen koulupäivään?

– Yhdessä tämä on pakko tehdä ja yhdessä pyrittävä saamaan lapset ja nuoret ymmärtämään, että liikunnalla on merkitystä tulevaisuuteen, hän jatkaa.

Move!–mittaus

Mukana 1 144 nurmijärveläistä

Fyysisen toimintakyvyn Move!-mittaukset toteutettiin 5.- ja 8.-luokkalaisille syksyllä 2021 osana peruskoulujen liikunnanopetusta. Mittaustulokset koostuvat kuudesta osiosta, jotka mittaavat kestävyyttä, nopeutta, voimaa, liikkuvuutta, motorisia perustaitoja ja havaintomotorisia taitoja.

Valtakunnallisesti raportoitiin yli 107 000 oppilaan mittaustulokset. Nurmijärvellä mittaustuloksia saatiin yhteensä 1 144 oppilaalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut