”Tylsää täällä ei ole koskaan ollut” – Pirita Vaalanti-Gaudio muutti rakkauden perässä Italiaan

Nurmijärveläiset maailmalla: Pirita Vaalanti-Gaudio asuu perheineen Italiassa.

Taaperona Nurmijärvelle muuttanut Pirita Vaalanti-Gaudio viihtyi maalaiskunnassa aina lukioikään saakka. Lukion päätteeksi hän muutti au pairiksi Luxemburgiin vuodeksi. Vuosi oli 1993.

– Italiaan muutin 1997 ja asun täällä edelleen. Etelä-Italian itärannikosta on tullut koti, Vaalanti-Gaudio sanoo.

Italiaan hän päätyi puolivahingossa. 1995 Vaalanti-Gaudio tapasi Suomessa italialaisen miehen, johon hän rakastui. Pariskunta vietti ensimmäiset pari vuotta etäsuhteessa, jonka jälkeen nurmijärveläinen pakkasi laukkunsa ja muutti miehen kotimaahan Italiaan.

– Alkuun kaikki oli uutta ja jännittävää. Ensin viihdyin täällä hyvin, mutta lasten saannin jälkeen oli hieman erilaista. Tylsää ei kuitenkaan ole koskaan ollut, hän sanoo.

Pariskunnalla on kaksi lasta, joista vanhempi puhuu hyvää suomea. Nuorempi puolestaan on miettinyt suorittavansa asepalveluksen Suomessa. Koko perhe vierailee Nurmijärvellä kerran kesässä.

– Olen kotoisin Kirkonkylältä ja asumme nyt 6 000 asukkaan kaupungissa. Ihmisiä on paljon enemmän ja elämä on vilkkaampaa, mutta hyvällä tavalla. Nurmijärvellä oli turvallista asua. Sain hyvän pohjan elämälle, josta oli helppoa ponnistaa maailmalle, Vaalanti-Gaudio sanoo.

Alkuun kaikki oli uutta ja jännittävää.

Kirkonkylällä oli tuohon aikaan vain yksi ala-aste, jossa kylän kaikki lapset olivat.

– Ystäväni ovat sieltä asti. Aloitimme 4-vuotiaina yhdessä päiväkodin ja jatkoimme samassa porukassa ylioppilaiksi.

Vaalanti-Gaudio ei kaipaa Nurmijärvelle, vaan viihtyy nykyisessä kotikunnassaan Molfetassa. Hänen mukaansa siellä on ollut hyvä kasvattaa lapset. Paikka muistuttaa hieman Nurmijärveä Vaalanti-Gaudion mukaan. Elämä on kuitenkin ollut myös uuden oppimista kulttuurierojen takia.

– Tokaluokkalaiset valmistivat viiniä opettajan avustuksella. Se oli aikamoinen shokki, mutta kuuluu Italiassa biologian tunneille, Vaalanti-Gaudio nauraa.

Hän ei osannut sanaakaan italiaa maahan muuttaessaan.

– Mieheni puhui hyvää englantia tavatessamme, joten italian opetteleminen venyi. Puhuin ensimmäiset vuodet vain englantia, koska kuvittelin, etten osaa italiaa. Esikoista synnyttäessä halusin kipuihin epiduraalin. Sillä hetkellä ymmärsin, että osaan kielen, Vaalanti-Gaudio muistaa.

Perheelle on käytännössä kaikkea kaksi; kaksi uskontoa, kahden maan tavat, kaksi kieltä.

– Tämä on luovimista kahden kulttuurin välillä, jolloin täytyy muistaa, että vaikka toisen tapa tehdä asioita on erilainen, se ei ole huono.

Vaalanti-Gaudio on tehnyt vuosia etätöitä Suomeen eikä vaihtaisi tilannettaan toiseen.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut