Viime vuoden lopussa 389 300 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Heidän määränsä kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa vuoden 2008. Nyt heitä on 2 900 vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo tiedotteessaan Asiakastieto.
Asiakastiedon medianvastaava Ville Kauppi pitää tätä todella hyvänä asiana.
– Nuorten maksuhäiriöisten määrä on vähentynyt jo pitkään. Valitettavasti seniorikansalaisten taloudelliset vaikeudet lisääntyvät edelleen, sillä yli 60-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt enemmän kuin vuosi sitten, sanoo Kauppi tiedotteessa.
Kaikissa ikäryhmissä useammalla miehellä on maksuhäiriömerkintä kuin naisella. Ero on suurin 40–44-vuotiaissa. Tämän ikäisistä miehistä merkintä on 15,4 prosentilla ja naisista 9,8 prosentilla.
Suurin maksuhäiriöisten osuus on 30–34-vuotiaissa. Heistä merkintä on 13,4 prosentilla. Melkein sama (13,3 prosenttia) on tilanne 35–40-vuotiaiden ryhmässä, josta varttuneempiin päin osuus laskee.
Eniten maksuhäiriöisiä aikuisia on Päijät-Hämeessä (9,4 prosenttia) ja vähiten Ahvenanmaalla (4,3 prosenttia). Koko maan prosentti on 8,7.
Kauppi arvelee, että kaikkiaan myönteisen kehityksen taustalla on useita syitä.
– Me uskomme, että positiivisen luottotiedon koko ajan kattavampi hyödyntäminen on osaltaan ehkäissyt suomalaisten ylivelkaantumista. Ilmiselvästi suomalaiset ovat myös osanneet sopeuttaa kulutustaan ja rahankäyttöään tarvittaessa, sillä koronapandemian lisäämä epävarmuus ei näy maksuhäiriötilastoissa, vaikka niin etukäteen pelättiin, Kauppi jatkaa.
Tiedotteen mukaan positiivinen luottotieto tarkoittaa tietoa luotonhakijan olemassa olevista lainoista, niiden käyttötarkoituksesta, jäljellä olevista pääomista, maksueristä ja lainoihin mahdollisesti liittyvistä maksuviiveistä.