Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO: Toimittaja Johanna Vehkoo ei loukannut valtuutetun kunniaa

Korkein oikeus (KKO) on tiistaina antamassaan tuomiossa katsonut, ettei toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo loukannut oululaisvaltuutettu Junes Lokan kunniaa Facebook-kirjoituksessaan.

KKO kumosi hovioikeuden tuomion, hylkäsi kunnianloukkausta koskevan syytteen ja vapautti Vehkoon rangaistuksesta, vahingonkorvausvelvollisuudesta ja velvollisuudesta korvata Lokan oikeudenkäyntikuluja.

Vehkoo oli Facebook-kirjoituksessaan olettanut, että Lokan aikomus on häiritä hänen julkista esiintymistään. Toimittaja oli nimitellyt Lokkaa muun muassa natsiksi ja rasistiksi.

Käräjäoikeus sekä hovioikeus tuomitsivat Vehkoon kunnianloukkauksesta sakkorangaistukseen ja velvoittivat hänet suorittamaan Lokalle vahingonkorvausta kärsimyksestä sekä korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Lue: Myös hovioikeus katsoi toimittaja Johanna Vehkoon loukanneen oululaisvaltuutetun kunniaa

Lue myös: Toimittajalle 150 euron sakot oululaisvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – Liittopomo: "Tuomio voi jatkossa toimia jopa yllykkeenä nettihäiriköille"

Kunnianloukkauksena ei rikoslain mukaan pidetä arvostelua, joka kohdistuu henkilön menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, KKO toteaa tiedotteessaan.

Korkein oikeus katsoi, että kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

– Ottaen huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitusta kokonaisuutena arvioitaessa siinä käytettyjen ilmaisujen ei katsottu selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, KKO toteaa.