Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on laajentanut pääkaupunkiseudun poistotekstiilien keräysverkostoaan. Maksuttomia keräyspisteitä löytyy yhdeksästä kauppakeskuksesta ja yhdeltä itsepalvelukirpputorilta kesäkuun loppuun saakka. Tekstiilit käsitellään ja jatkojalostetaan kotimaassa, kertoo HSY.
Poistotekstiilikeräykseen kuuluvat rikkinäiset, virttyneet tai muutoin käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit. Niiden tulee kuivia ja puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Keräykseen voi viedä esimerkiksi takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.
– Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti muovikassiin. Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sen keräämisessä pitää olla tarkkana. Jos tekstiili pääsee esimerkiksi kastumaan, se homehtuu helposti, kertoo tiedotteessa HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Keräykseen ei voi viedä alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne täytyy lajitella sekajätteeseen.
Tiedotteessa neuvotaan, että uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset asusteet ja kodintekstiilit voi laittaa myyntiin kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen ja muiden keräyksiin.
Keräyskokeilun myötä HSY:n uudet yhteistyökumppanit avasivat 10 keräyspistettä eri puolille pääkaupunkiseutua. Niistä kolme on Espoossa, viisi Helsingissä ja kaksi Vantaalla.
Kaikki keräämämme poistotekstiilit käsitellään ja jalostetaan kotimaassa.

Kaikki keräykseen tuodut tekstiilit lajitellaan, käsitellään ja hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena.
– Kaikki keräämämme poistotekstiilit käsitellään ja jalostetaan kotimaassa. Esikäsittelyn jälkeen toimitamme kaikki hyödyntämiskelpoiset tekstiilit Paimioon, johon avattiin viime syksynä Pohjois-Euroopan suurin poistotekstiilin jalostuslaitos, selvittää Tukiainen.
Tiedotteessa todetaan, että keräyspisteiden tuomisella lähemmäs asukkaita voidaan kokeilla, millainen vaikutus keräyspisteen sijainnilla ja helppokäyttöisyydellä on poistotekstiilimääriin.
– Pilotista saatujen kokemusten avulla kehitämme HSY:ssä poistotekstiilien keräystä pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueella, toteaa HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen.
Sortti-asemat ovat keränneet poistotekstiiliä vuoden 2019 alusta lähtien. Tähän asti sitä on kertynyt vuosittain noin 120 000 kiloa. Tiedotteen mukaan keräyspilotin tavoitteena on kolminkertaistaa kerätyn poistotekstiilin määrä pääkaupunkiseudulla.
Kuntien jätelaitokset rakentavat parhaillaan kuluttajapoistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa. Tällä hetkellä tekstiilejä kerää 10 jätelaitosta. Tavoitteena on, että kotimaista jatkokäsittelyä tukeva keräysverkosto tavoittaa koko Suomen ensi vuoden alussa.
Tiedotteessa kerrotaan, että HSY ja muut keräyksen järjestävät jätelaitokset esilajittelevat alueensa poistotekstiilit. Tämän jälkeen Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) jatkolajittelee ne materiaalin perusteella eri hyödyntämiskanaviin.
Osa soveltuu uudelleenkäyttöön. Mekaaniseen käsittelyyn soveltuva tekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi LSJH:n käsittelylinjastolla Paimiossa. Jalostus- ja kierrätyskelvottomat poistotekstiilit hyödynnetään energiantuotannossa.
Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen linjasto käynnistyi viime syksynä. Se voi käsitellä vuoden aikana jopa viisi miljoonaa kiloa tekstiiliä. Linjastolla jalostettavasta kierrätyskuidusta voidaan HSY:n mukaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia tai vaikka akustiikkalevyjä. Kuidulle etsitään jatkuvasti uusia käyttökohteita.