Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestäjiltä toivotaan aluevaaleissa joustavuutta – jokainen on vastuussa myös terveysturvallisuudesta

Julkisuudessa on keskusteltu viime viikkoina siitä, tulisiko aluevaalien ajankohtaa siirtää koronatilanteen heikkenemisen vuoksi. Tähän ratkaisuun ei päädytty, ja moni äänestäjä pohtii nyt Nurmijärvelläkin äänestämisen turvallisuuteen liittyviä asioita.

– Tilanne on haastava, ja se edellyttää keskusvaalilautakunnalta ja kunnalta valmiuksia toimia nopeasti. Me hoidamme omat työmme ja viranomaistehtävämme. Toivomme, että kuntalaiset luottavat siihen ja uskaltavat tulla äänestämään, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Sari Forsström.

Yleisesti huolta on aiheuttanut se, kuinka vaalitoimitsijoiden riittävä määrä pystytään poikkeuksellisissa oloissa turvaamaan etenkin varsinaisena äänestyspäivänä 23.1.

Nurmijärven kunta onkin rekrytoinut vaalitoimitsijoita loppuvuonna ja alkuvuoden ensimmäisinä päivinä huolehtimaan vaalipäivän äänestyksistä osana vaalilautakuntaa sekä reserviin.

– Tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin jokin aika sitten. Rekryyn tulee joka päivä vastauksia. Vaalilautakunnat ovat jo täynnä ja varajäseniäkin on, mutta edelleen voi ilmoittautua mukaan. Tarvitsemme edelleen reserviä. On ollut ilahduttavaa huomata, miten kuntalaiset haluavat aidosti olla mukana vaalien läpiviemisessä haastavasta tilanteesta huolimatta, kiitos siitä, Forsström kertoo.

Nurmijärven kunta huolehtii Sari Forsströmin mukaan äänestyksistä siten, että vaalitoimitsijat ja vaalilautakunnat toimivat THL:n ja Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan. Tähän sisältyy turvaväleistä, maskien ja käsidesin käytöstä sekä jonoista huolehtiminen.

– Äänestäminen poikkeuksellisissa oloissa edellyttää joustavuutta myös äänestäjiltä. He voivat joutua odottamaan jopa vaalihuoneiston ulkopuolella vuoroaan, Forsström sanoo.

Toimintaa äänestyspaikalla määrittää se, että turvavälit saadaan pidettyä ja äänestystoimitus sujuu joutuisasti.

– Jokainen äänestäjä on myös omalta osaltaan vastuussa siitä, että noudattaa terveysturvallisia toimintatapoja äänestyspaikalla. Äänestäjät ovat velvollisia noudattamaan jonotukseen ja muuhun yleisen järjestyksen turvaamiseen liittyen äänestyspaikan virkailijoiden tarvittaessa antamia ohjeita, Forsström muistuttaa.

Äänestyspaikkojen ulkopuolelle asetetaan hänen mukaansa opasteet koronakaranteenissa oleville. Vaalipaikkojen ulkopuolella on puhelinnumero johon soitetaan, jos on karanteenissa tai eristyksissä. Vaalilautakunta tulee sitten vaalihuoneiston ulkopuolelle ottamaan äänen vastaan.

Näissä tilanteissa paikalle tarvitaan kolme vaalilautakunnan jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja, sekä avustajana toimiva vaalilautakunnan jäsen. Äänioikeutettu täyttää äänestyslipun siten, ettei vaalisalaisuus vaarannu. Lippu leimataan, avustaja ottaa äänen vastaan ja tiputtaa äänestyspaikan sisäpuolella olevaan vaaliuurnaan.

Karanteenissa olevat tai altistuneet äänioikeutetut voivat äänestää joko autosta tai äänestyspaikan piha-alueella. Isoilla äänestysalueilla Klaukkalassa, Kirkonkylällä ja Rajamäessä äänestyspaikkojen piha-alueille tulee tätä tarkoitusta varten kontit kuntavaalien tapaan. Muilla äänestyspaikoilla hyödynnetään piha-alueen katoksia tai telttakatoksia, joilla äänestysalue rajataan.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole ulkoäänestyspaikkoja ennakkoäänestyksessä.

Sen sijaan muilla hyvinvointialueilla olevia ulkoäänestyspaikkoja on mahdollisuus käyttää. Ne löytyvät tästä linkistä: vaalit.fi/ulkoaanestyspaikat-aluevaalien-ennakkoaanestyksessa.

Korjaus juttuun 12.1.22 klo 13.55: Opetusministeriö muutettu Oikeusministeriöksi.