Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta kyseli jalankulku- ja pyöräteiden kehittämisestä – esille nousivat taajamien väliset yhteydet sekä yhteydet koulujen läheisyydessä

Nurmijärveläisiltä kysyttiin heidän mielipidettään kunnan jalankulku- ja pyöräteiden kehittämiskohteista viime syksynä. Avoimia vastauksia kyselyyn tuli 461. Kunnan laatiman tiedotteen mukaan vastauksista nousi erityisesti esiin eri taajamien välisten jalankulku- ja pyöräteiden kehittäminen sekä niiden tarve koulujen läheisyyteen. Nurmijärven kunnan liikenneinsinööriä Pia Korteniemeä vastaukset eivät yllättäneet.

– Jalankulun ja pyöräilyn reitit kiinnostavat kuntalaisia sekä liikenneturvallisuuden että vapaa-ajan ja työmatkaliikkumisen näkökulmasta, hän sanoo.

Korteniemen mukaan avoimissa vastauksissa esitettiin hyvin monenlaisia toiveita pienistä suuriin toimenpiteisiin.

– Pienten toimenpiteiden osalta, jos esitys koskee kunnan katuverkkoa, voidaan reagoida nopeallakin aikataululla. Esimerkiksi, jos kysymyksessä olisi liikennemerkkimuutos, asia tutkittaisiin kunnassa ja jos todettaisiin, että muutoksiin olisi tarvetta, tehtäisiin suunnitelma ja päätös ja asia vietäisiin toteutukseen, hän selventää.

Jos puolestaan kysymyksessä on ely-keskuksen maantie, on esitykset välitetty elylle tiedoksi, koska ely-keskus päättää maanteihin kohdistuvat muutokset.

Korteniemen mukaan suuremmat toimenpiteet vaativat aina ensin selvittämistä toimenpiteen tarpeellisuudesta ja toteutettavuudesta.

– Jos tarve olisi todellinen ja toteutettavissa, niin toteutus edellyttäisi suunnittelua, suunnitelmien hyväksymistä ja määrärahan varaamista toteutukseen. Jos kohde olisi maantiellä, tulisi tehdä yhteistyötä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa. Tällaiset prosessit kestävät vuosia, hän muistuttaa.

Röykän taajaman ja Nukarin kylän jalankulku- ja pyöräteiden puuttumisesta tuli runsaasti palautetta. Korteniemen mukaan näiden osuuksien toteuttaminen ei ole ainakaan tämän hetkisen tiedon mukaan elyn eikä kunnan lähivuosien ohjelmassa.

Jalankulku- ja pyöräteiden tarve koettiin suurimmaksi koulujen läheisyydessä. Kouluteiden varteen toivottujen teiden kustannukset olisivat huimat. Korteniemen mukaan kunnan kannattaisi ensin edistää päätaajamien välisten jalankulku- ja pyöräteiden toteuttamista.

– Kun ne olisi tehty, olisi mahdollista kehittää alemman maantieverkon jalankulku- ja pyöräteitä, jos tämä olisi esimerkiksi rahoituksen puolesta mahdollista. Tämän hetkisen tiedon mukaan Uudenmaan ely-keskus olisi osallistumassa Nurmijärven kunnan alueella vain Lopentien ja Lahnuksentien jalankulku- ja pyöräteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen, hän sanoo.

Myöskään pientareiden leventäminen ei antaisi toivottua lopputulosta.