Pandemia hankaloittaa kampanjoita uusien vaalien alla – toiveissa intoa äänestykseen

Uusien hyvinvointialueiden aluevaltuustot valitaan 23. tammikuuta 2022. Keskisen Uudenmaan ehdokkaat tekevät vaalikampanjansa tilanteessa, jossa ketään ei saa tavata eikä missään kokoontua.

Nurmijärven keskustan vaalipäällikkö Esa Lahtela sanoo, että vaalikampanjoinnissa otetaan huomioon koronatilanne.

– Meille tärkeintä on äänestäjien ja ehdokkaidemme terveys. Olemme valinneet yleiskampanjointiin perinteisen painetun median, jonka lisäksi markkinoimme sosiaalisessa mediassa, hän sanoo.

Lyhyt kampanjointi ja täysin uudet vaalit asettavat Lahtelan mukaan omat haasteensa saada ihmiset innostumaan.

– Näissä vaaleissa kyse on kuntalaisille erittäin tärkeistä palveluista, hän muistuttaa.

– Vaalikampanja-aika on lyhyt ja osui valitettavasti joulukiireiden ja pyhien yhteyteen, joten ihmisten kiinnostusta on vaikea herättää, Nurmijärven vihreiden puheenjohtaja Leni Pispala sanoo.

Vaaleissa kyse on kuntalaisille erittäin tärkeistä palveluista.

Hänkin kuitenkin toivoo, että ihmiset ymmärtävät vaalien tärkeyden ja merkityksen jokapäiväiseen elämään.

– Valitettavasti gallupit ennustavat alhaista äänestysprosenttia, Pispala harmittelee.

Nurmijärven sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Harri Lepolahti sanoo vaalikampanjoinnin onnistuneen korona-aikana hyvin, sillä se on suunniteltu etukäteen huolella ja terveysturvallisuus on huomioitu kaikessa tekemisessä.

– Uskon, että kiinnostus vaaleja kohtaan kasvaa vaalipäivän lähestyessä, mikä saa ihmiset äänestämään. Tieto lisääntyy pikkuhiljaa ja ihmiset ymmärtävät kuinka tärkeistä vaaleista on kysymys hyvinvointimme kannalta, Lepolahti sanoo.

Nurmijärven vasemmistoliiton puheenjohtajan Tiina Koivalon mukaan kampanjointi on haastavaa, mutta sitä toteutetaan Keusoten koronaohjeiden sallimissa rajoissa.

– Kuntavaaleista voi olla liian vähän aikaa, mutta uskomme kuntalaisten ymmärtävän kuinka tärkeästä asiasta aluevaaleissa on kyse. Toivomme tietysti äänestysinnokkuuden kasvavan tilastoista huolimatta, hän sanoo.

Kampanjat toteutetaan Koivalon mukaan perinteisesti julkaisemalla vaalimainoksia lehdissä ja jalkautumalla eri paikkoihin, kuten kauppojen edustalle. Lisäksi digi-mainontaa on lisätty.

Nurmijärven kokoomuksen vaalipäällikön Kari Suomelan mukaan pääpaino kampanjoinnilla tulee olemaan verkossa.

– Kokoomus pyrkii kuitenkin olemaan näkyvillä katukuvassa mahdollisuuksien mukaan.

Hänen mukaansa puolue pyrkii kampanjassaan rohkaisemaan kaikkia äänestäjiä lähtemään vaaliuurnille.

– Toisaalta täytyy huomioida, että monissa viimeisissä vaaleissamme kampanjointi on painottunut parille kolmelle viimeiselle viikolle ja nehän meillä nyt on käynnissä, Suomela toteaa.

– Somessa kampanjointi ja perinteinen mainonta lehdissä sujuu normaaliin tapaan. Kuntavaaleissa harjoiteltiin jo vaalikampanjointia koronan varjossa, Nurmijärven perussuomalaisten varapuheenjohtaja Maiju Tapiolinna muistuttaa.

Myös Tapiolinna toivoo, että ihmiset innostuvat lähtemään vaaliuurnille.

– Kampanja-ajan pituus tuskin vaikuttaa intoon. Enemmänkin tiedon puute siitä, mistä äänestetään, hän jatkaa.

Vaalien värittämää torielämää

Puolueista kokoomus, keskusta, perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat olleet järjestämässä yhteisiä toritapahtumia, jotka ovat Rajamäellä, Kiljavantie 3, 14.1. klo 15–18, Kirkonkylän torilla 15.1. klo 10–14, Klaukkalan torilla 22.1. klo 10–14.

Kokoomuksella on käytössään kolme kahvikärryä 16.1. Nurmijärven jääurheilukentällä.

SDP on valmistellut joka taajamaan toritapahtumia, missä on ehdokkaita ja soppatykki. Tapahtumat toteutetaan rajoitusten ja ohjeiden salliessa.

Vasemmistoliiton ehdokkaita voi tavata Kirkonkylän ja Klaukkalan S-markettien edustalla.

Perussuomalaisilla on tarkoituksena järjestää muutama toritapahtuma, jos THL:n suositukset antavat myöten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut