Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikka Väänänen rakensi itselleen kelkan – omituinen menopeli kerää katseita

Valkjärven jäällä liikkujat ovat saattaneet hieraista silmiään, kun ohi on sujahtanut erikoisen näköinen kulkupeli. Omatekoisen kelkan itselleen rakensi 20-vuotias Veikka Väänänen hetken mielijohteesta pari viikkoa sitten.

– Ajattelin, että se voi toimia hyvin, sillä jäällä ei ole kitkaa. Aikaa kelkan rakentamiseen kului 4–5 tuntia, Väänänen sanoo.

Menopeli on rakennettu trukkilavasta, jonka pohjaan on ruuvattu terät vanhoista luistimista. Se kulkee eteenpäin kahdella reppupuhaltimella, jotka on kiinnitetty Väänäsen työpaikaltaan saamilla kuormaliinoilla.

Menopeli kulkee bensalla ja nopeutta on parhaimmillaan noin 20–30 km/h. Vauhdista pääsee nauttimaan yksi henkilö kerrallaan.

Nuori mies on tyytyväinen teokseensa, mutta myöntää, että hienosäätöä olisi voinut tehdä enemmänkin.

– Luistimet olisi voinut hienosäätää kohdilleen. Ne ovat eri paria, joten ne ovat myös hieman eri korkeudella. Hioin niitä puukkosahalla, jotta sain ne samalle tasolle, hän sanoo.

Ajattelin, että se voi toimia hyvin.

Kelkka on kääntänyt päitä Valkjärven jäällä. Osa on Väänäsen mukaan kysellyt jopa lupia moisen menopelin kanssa liikkumiseen.

– Suurin osa on ollut yllättyneitä, mutta mielipiteitä on ollut paljon erilaisia.

Reppupuhaltimissa kiinni oleviin putkiin hän teki tueksi jälkikäteen metalliputket, jotteivät ne laahaa maata. Muitakin kehittämisideoita on käynyt Väänäsen mielessä.

– Tätä ei voi tällä hetkellä ohjata, joten voisin lisätä siihen ratin. Muutama ohikulkija on ehdottanut purjetta. Kehittämisideat Väänänen saattaa toteuttaa vielä tänä talvena, vaikka menopeliin hän on tyytyväinen nytkin.

– Tuleehan siitä hyvä fiilis, kun ajattelen tehdä tällaisen ja se toimii.

Juttua muokattu 14.1.2022 klo 14:36. Korjattu haastateltavan etunimi oikeaksi.