Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki haluaa jatkaa harrastustilojen sulkua pääkaupunkiseudulla – Näin linjattiin lasten harrastuksista ja koulusta

Harrastustilojen sulku on jatkumassa pääkaupunkiseudulla tammikuun loppuun saakka. Näin suosittaa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

Koronanyrkki ei kuitenkaan edelleenkään halua rajoittaa lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa, toisin kuin valtioneuvosto viime viikon lopussa suositteli. Koronanyrkki suosittaa aluehallintovirastolle (avi), että Vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastuksia ei rajoiteta, vaikka sisäliikuntatiloja muuten onkin laajasti suljettu.

Myös lähiopetus kouluissa jatkuu.

Tilojen sulkusuositus koskee kaikkea aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ja lähitapaamisina järjestettävää harrastustoimintaa. Aluehallintoviraston sulkemissa tiloissa aikuisten osallistuminen erilaiseen perheharrastustoimintaan ei ole sallittua ja se suositellaan kaikilta muiltakin osin keskeytettäväksi.

Vapaan sivistystyön piiriin kuuluva toiminta, kuten kansalaisopistojen toiminta, suositellaan järjestämään etäopetuksena tammikuun loppuun asti.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä perustelee päätöstään lapset ja nuoret ensin -periaatteella.

Tämä tarkoittaa sitä, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia pyritään välttämään ja niitä käytetään viimesijaisesti vasta, jos se on aivan välttämätöntä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien epidemiologisten arvioiden mukaan tällä hetkellä ei ole välttämättömyyteen perustuvaa syytä muuttaa aiempaa suositusta lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta.

Koronanyrkki perustelee linjausta myös sillä, että lapsilla koronatauti aiheuttaa vain hyvin harvoin vaikeita oireita tai sairaalahoidon tarvetta, ja lapsiin kohdistuvat rajoitukset olisivat siten ensi sijassa aikuisten suojaamiseksi määrättäviä.

Harrastustiloja lasten ja nuorten toiminnassa koskevat edelleen tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaiset velvoitteet, jolloin tiloista vastaavien toimijoiden on mukautettava toimintaansa ehkäistäkseen lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä.

Pääkaupunkiseudulla on myös voimassa harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeistus harrastustoiminnan järjestäjille. Harrastusryhmän tulee esimerkiksi kokoontua samassa kokoonpanossa, kontakteja toisten harrastusryhmien kanssa tulee välttää samoin kuin tarpeetonta fyysistä kontaktia harrastustoiminnassa ylipäätään. Mahdolliset osallistujapaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan ja muutoinkin oleskelu tulee järjestää mahdollisimman väljästi.

Pääkaupunkiseudulla on koronanyrkin mielestä edelleen syytä käyttää maskia ja työskennellä mahdollisuuksien mukaan etänä. Koronakoordinaatioryhmä jatkoi tänään maski- ja etätyösuosituksia 13. helmikuuta saakka.

Tartuntoja on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä enemmän kuin koskaan epidemian aikana ja sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna.

Lisäksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen yksityistilaisuuksien välttämistä ja tapaamisten rajoittamista vain omaan lähipiiriin.

Muokattu 11.1.2022 kello 14.02: Lisätty maininta, että pk-seudun koronanyrkin suositus on vastoin hallituksen linjausta.