Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Torstaina on syytä laittaa jalkaan pitävät kengät: "Ihmisiä kaatuilee", ennakoi meteorologi – Föhn-tuuli kääntää sään päälaelleen

Säässä tapahtuu tästä päivästä lähtien iso muutos. Ensin huononee ajokeli ja sen jälkeen torstaina jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät muuttuvat erittäin liukkaiksi, varoittaa Ilmatieteen laitos.

– Kun lumi sulaa jään päälle, tekee vesi jalankulkuväylistä erittäin liukkaita. Ihmisiä kaatuilee. Toive on, että ihmisillä olisi kengät, joissa on pitävät pohjat. Monesti varsinkaan nuorilla ei sellaisia ole, selvittää päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Ajokeli muuttuu huonoksi jo tänään iltapäivästä alkaen jäätävän tihkusateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Varoitus on voimassa edelleen myös keskiviikkona muun muassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitos on jo antanut torstaille varoituksen jalankulkusäästä. Valta kertoo, että jalankulkijoita halutaan varoittaa liukkaudesta näin reilusti ennakkoon. Syynä on se, että torstaille odotetaan selvästi huonoa keliä jalankulkijoille ja pyöräilijöille

Varoitus on voimassa keskiviikon ja torstain välisestä yöstä seuraavaan yöhön asti Etelä-Suomesta aina Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle saakka. Valta kertoo, että tarvittaessa varoitusta jatketaan vielä perjantaille.

– Varoitus jalankulkijoille on ongelmallinen, koska se koskee pääjalkakäytäviä ja pääpyöräteitä. Kaupungin sisälläkin tilanne voi vaihdella suuresti. Oleellista on kuitenkin se, että torstaina ja ehkä perjantainakin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pitää olla varuillaan.

– Odotamme, että kunnossapito hiekoittaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pääväylät, jotta perjantaina varoitus ei olisi enää tarpeellinen. Sivuteillä ja sivupoluilla saa olla edelleen varovainen.

Meteorologin mukaan jalankulkusäästä annetaan yleensä kolmesta kymmeneen varoitusta talvessa. Jalankulkusäässä on vain kaksiportainen asteikko. Keli on joko normaali tai erittäin liukas.

– Jalankulkusää on erittäin huono myös silloin, kun jäätyneelle pohjalle sataa pakkaslunta. Silloin kulkija ei edes näe, että siellä alla on jää, Valta huomauttaa.

Liikennesäässä portaita on kolme: normaali talvikeli, huono ja erittäin huono. Esimerkiksi juuri nyt Ilmatieteen laitos varottaa huonosta ajokelistä ja torstaille jalankulkuun erittäin huonoa keliä.

Kevyen liikenteen väylien muuttuminen erittäin liukkaiksi johtuu lämpötilan kohoamisesta. Tiistain pureva pakkanen lauhtuu illan aikana. Yöllä voidaan saada myös vähän sadetta ja jäätihkua.

Keskiviikon aikana lämpötila on jo nollan tuntumassa, mutta torstaille on luvassa useita lämpöasteita.

– Silloin on lauhin hetki, kun ollaan selvästi nollan yläpuolella Uudellamaalla. Lämpötila voi nousta +5-asteeseen, jopa +7-asteeseen. Siinä on föhn-tuulta ja keskiseltä Atlantilta tulee lauhaa ilmaa. Torstaina voi tulla muutaman millimetrin verran vesi- ja räntäkuuroja, mutta kaikkiaan sateet jäävät vähiin kuluvalla viikolla, Valta selvittää.

Hän vielä jatkaa, että Ahvenanmaalla voi torstaina olla lämpöasteita jopa 10.

Sää kylmenee kuitenkin jo heti perjantaina nollan tienoille. Sää on silloin pääosin poutainen.

Lauantaina ollaan taas pakkasen puolella, mutta sen tarkemmin viikonlopun säätä ei meteorologi lähde tässä vaiheessa ennustamaan.