Viime vuonna yhteensä 86 sote-ammattihenkilöä menetti ammatinharjoittamisoikeutensa. Heitä oli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin oikeutensa menetti 100 henkilöä. Rajoituspäätöksiä tehtiin 49, kertoo Valvira tiedotteessaan.
Rajoituspäätöksistä 31 koski lääkäreitä. Niistä 26 koski lääkkeenmääräämisoikeuden rajoittamista.
Tiedotteen mukaan ammatinharjoittamisoikeuden poistamisen tai rajoittamisen taustalla on usein päihdeongelma, muut terveydentilaan liittyvät syyt, ammattitaidon puutteet tai muu epäasianmukainen toiminta. Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi menettää oikeutensa harjoittaa ammattiaan tai hänen oikeuksiaan voidaan rajoittaa, jos se on asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi perusteltua.
Viime vuonna voitiin palauttaa aiemmin menetettyjä ammatinharjoittamisoikeuksia 20 hakijalle. Se on hieman vähemmän kuin muutaman viime vuoden aikana. Hakemuksia oli kuitenkin enemmän kuin edellisenä vuonna.
Kaikkiaan Valvirassa toimiva valvontalautakunta ratkaisi viime vuonna 69 asiaa, joissa ammattihenkilö haki oikeuksiaan takaisin.
Aiempaa hieman useampi sote-ammattihenkilö pyysi viime vuonna Valviralta ammatinharjoittamisoikeutensa poistoa. Vuonna 2021 se otettiin pois 46 ammattihenkilöltä, jotka olivat itse pyytäneet oikeuksiensa poistamista.
Lähihoitajia poistamista pyytäneissä oli tiedotteen mukaan 24, kun vuotta aiemmin heitä oli yhdeksän. Muihin ammattiryhmiin kuuluvia oli lähes saman verran kuin vuonna 2020.
Henkilön ei tarvitse ilmoittaa syytä, miksi hän haluaa luopua ammattioikeuksistaan. Muutama kuitenkin kertoi hakemuksessaan syyksi esimerkiksi terveydelliset syyt, alan vaihdon tai eläköitymisen.
Ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamista, poistamista ja palauttamista koskevat asiat käsitellään Valvirassa toimivassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa. Lautakunta käsittelee myös asiat, jotka koskeva ammattinimikkeen käytön kieltämistä ja kirjallista varoitusta.
Valvira on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.