Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onnettomuuksien määrä laski vuonna 2020 – yleisiä ovat kääntymis- ja peräänajokolarit

Nurmijärven kunnallistekniikan suunnittelussa on laadittu onnettomuustilastoraportti vuodelta 2020. Onnettomuustilastot perustuvat poliisin raportoimiin tieliikenneonnettomuuksiin, jotka on viety Destian ylläpitämään liikenneturvallisuuspalveluun (iLIITU).

Nurmijärvellä tapahtui vuonna 2020 yhteensä 67 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta. Vuonna 2019 vastaava luku oli 90.

Vuonna 2020 Nurmijärvellä tapahtuneissa tieliikenneonnettomuuksissa kuoli kolme henkilöä. Kaikki onnettomudet tapahtuivat maantieverkolla, yksi valtatiellä 3 ja kaksi Kiljavantiellä.

Onnettomuuksissa loukkaantui yhteensä 33 henkilöä. Onnettomuuksista 11 oli sellaisia, joissa joku osallisista oli alkoholin vaikutuksen alaisena.

Vuonna 2020 onnettomuuksia tapahtui eniten elokuussa ja vähiten syyskuussa.

Yleisin tapahtumapäivä onnettomuuksille oli keskiviikko ja vähiten onnettomuuksia tapahtui tiistaina.

Onnettomuudet tapahtuivat useimmiten hyvissä olosuhteissa. Yleensä näkyvyys oli päivänvalossa hyvä ja tienpinta paljaana. Onnettomuushetkellä sää oli kirkas tai pilvipoutainen 78 prosentissa onnettomuuksista.

Onnettomuushetkellä tienpinta oli paljas ja kuiva yli puolessa onnettomuustapauksista.

Onnettomuuksista vain seitsemän tapahtui katuverkolla ja ja valtaosa eli 58 maanteillä. Yksityisteillä ja muilla liikennealueilla tapahtui pari kappaletta onnettomuuksista. Taajamissa tapahtui 22 onnettomuuksista.

Klaukkalantie otettiin kunnan kadunpitopäätöksellä kaduksi 25.11.2020. Klaukkalantiellä mahdollisesti tapahtuneet onnettomuudet aikavälillä 25.11.-31.12.2020 ovat todennäköisesti vielä kirjautuneet maanteillä tapahtuneiksi onnettomuuksiksi.

Yleisin onnettomuusluokka vuonna 2020 oli yksittäisonnettomuudet, joita oli 22 % (15 kpl) kaikista onnettomuuksista. Seuraavaksi yleisimmät onnettomuusluokat olivat kääntymisonnettomuus (13 %, 9 kpl) ja peräänajo-onnettomuus (13 %, 9 kpl).

Eläinonnettomuuksia on poliisin virallisen tilaston mukaan tapahtunut Nurmijärvellä vuonna 2020 yhteensä kuusi. Ne eivät johtaneet henkilövahinkoihin.

Todellisuudessa peura- ja hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu kuitenkin enemmän kuin mitä tilastot kertovat. Tilastoinnissa on tapahtunut muutos vuoden 2016 aikana: poliisi ei enää vähäisten resurssiensa vuoksi ja eläinonnettomuuksien suuren määrän vuoksi välttämättä käy onnettomuuspaikalla, ellei onnettomuudessa ole tapahtunut henkilövahinkoja.

Riistakeskuksen avoimen rajapintatiedon mukaan Nurmijärvellä tapahtui vuonna 2020 eläinonnettomuuksia seuraavasti: 10 kpl hirvionnettomuuksia, 88 kpl metsäkaurisonnettomuuksia ja 151 kpl valkohäntäpeuraonnettomuuksia eli yhteensä 249 kpl eläinonnettomuuksia.

Jalankulku-, polkupyörä- ja mopo-onnettomuuksia oli 7 % (5 kpl) kaikista onnettomuuksista. Niistä kaksi tapahtui jalankulkijoille ja saman verran mopoilijoille sekä yksi pyöräilijälle.

Henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista 16 % (4 kpl) oli jalankulku-, polkupyörä- tai mopo-onnettomuuksia.

Todellisuudessa polkupyörä- ja mopo-onnettomuuksia tapahtuu enemmän, mutta poliisia ei aina kutsuta paikalle, joten nämä onnettomuudet eivät tilastoidu poliisin järjestelmään eivätkä myöskään iLiitu -järjestelmään.

Katuverkolla tapahtuneista onnettomuuksista yleisimmät onnettomuusluokat olivat kääntymisonnettomuus ja ohitusonnettomuus.

Jalankulku-, polkupyörä- ja mopo-onnettomuuksia oli kaikista katuverkolla tapahtuneista onnettomuuksista 29 % (2 kpl).

Katuverkolla henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista 100 % (2 kpl) oli jalankulku-, polkupyörä- tai mopo-onnettomuuksia. Näistä jalankulkijalle sattui yksi onnettomuus Raalantien-Alasorvantien risteyksessä ja ja mopo-onnettomuus Isoseppälän-Syrjäläntien risteyksessä.

Nurmijärven kunnan alueella tapahtuneet onnettomuudet maksoivat vuonna 2020 noin 7,8 miljoonaa euroa, josta kunnalle kohdistuvien kustannusten osuus on noin 1,5 miljoonaa euroa.