Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka puolueet eroavat toisistaan aluevaaleissa? – Monta mielipidettä palvelujen tuottamisesta

Nurmijärven Uutiset kysyi kunnan neljän suurimman puolueen ehdokkailta, millaisia puolueiden erot aluevaaleissa ovat.

Puolueita erottavista asioista esille nousi tapa, jolla palvelut halutaan hyvinvointialueella tuotettavan. Toisaalta sairauksien ja ongelmien ennaltaehkäisyä kannatettiin yli puoluerajojen.

Kaikkien puolueiden edustajilta löytyi kannatusta hyvinvointialueen omalle palvelutuotannolle, mutta ymmärrystä myös monituottajamallille. Voimakkaimmin hyvinvointialueen oman tuotannon kannalle asettui keskusta.

– Emme hae kustannussäästöjä terveyskeskuksia lakkauttamalla. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella tulee olla terveyskeskus jokaisessa isommassa taajamassa. Nurmijärvellä ja Tuusulassa taajamia on kolme, ja kaikki keskustan ehdokkaat ovat sitoutuneet nykyisen terveyskeskusverkoston jatkamiseen, Matti Vanhanen (kesk.) sanoo.

Julkisia palveluja voidaan hänen mukaansa täydentää yksityisillä palveluilla kuten työterveyshoidolla.

Perussuomalaiset asettuvat peruspalvelujen osalta samalle kannalle.

– Jatkuvasti tarvittavien peruspalvelujen tulee olla tulevan sote-alueen omaa tuotantoa. Siitä, etteivät palvelut olekaan riittävän laadukkaita, on paljon esimerkkejä. Toiminta ei saa olla pelkkää voiton maksimointia, vaan sen on oltava tarkassa seurannassa, Maiju Tapiolinna (ps.) sanoo.

– Peruspalvelut pitää myös säilyttää lähellä. Ihmisten täytyy pystyä kulkemaan palvelujen ääreen jokaisen kunnan alueella. Peruspalveluihin kuuluvat myös virtuaali- ja liikkuvat palvelut, hän jatkaa.

Ostopalvelu pitää hänen mukaansa hankkia alueella toimivilta yrittäjiltä.

Suopeammin monituottajamalliin vertailussa suhtautuvat sosiaalidemokraatit. Julkisten palvelujen täytyy kuitenkin Sirkka Rousun (sd.) mukaan tuoda turva kaikille hyvinvointialueen asukkaille. Lisäksi voidaan käyttää vakiintuneita järjestöjä sekä yksityisiä palveluntuottajia.

– Ennen kuin palveluntarjoajasta päätetään, on tehtävä vaikutusarviot. Sen jälkeen voi päättää siitä, mikä palveluntuottaja vastaa parhaiten kyseistä tarvetta, Rousu sanoo.

Kimmo Behm (kok.) pitää tärkeänä hyvinvointialueen oman, vahvan palvelutuotannon ohella yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen hyödyntämistä.

– Jos ajatellaan suunniteltuja hoitotakuita ei hyvinvointialueen oma palvelutuotanto yksin riitä. Yksityisiä palveluntuottajia ja palveluseteleiden käyttöä on aina järkevää hyödyntää sekä kelakorvaus säilyttää.

Entäpä lisää rahaa vai lisää kustannustehokkuutta palvelujen järjestämiseen? Keskusta ja sosiaalidemokraatit pitävät molempia tarpeellisina.

– Väestön ikääntymisestä johtuen kustannukset tulevat nousemaan, mutta sote-uudistuksella pyritään juuri siihen, etteivät ne kasvaisi samassa suhteessa ikääntymisen tuomien kulujen kanssa, Matti Vanhanen sanoo.

Sirkka Rousun mukaan hyvinvointialueen rahoitus tulee olemaan nykyistä rahoitusta niukempi.

– Kaikki mahdollinen mitä voidaan tehostaa on järkevää tehostaa. Yksityisellä puolella sotepalveluissa on viety paljon pidemmälle se, että ne, jotka voivat hyödyntää etäpalveluja, käyttävät niitä. Tämä tehostaa muuta henkilöstönkäyttöä, ja resursseja voidaan kohdentaa sinne, missä niitä enemmän tarvitaan, Rousu sanoo.

Hän muistuttaa, ettei tehostaminen ole mörkö, vaan vastuullista yhteisten varojen käyttöä. Rousun mukaan hyvinvointialueen toiminta käynnistyy pienemmällä budjetilla, mutta saa väestönkasvusta lisää rahaa.

Kokoomuksessa korostuu kustannustehokkuus. Kimmo Behm muistuttaa, että kun sote-uudistusta lähdettiin suunnittelemaan, säästötavoite oli kolme miljardia, ja nyt VM on arvioinut uudistuksen lisäkustannukset samansuuruisiksi vuosikymmenen loppuun mennessä. Nyt tarvittava säästösumma voi hänen mukaansa olla jopa 7 miljardia.

– Hyvät ja laadukkaat palvelut pystytään tarjoamaan aina kustannustehokkaasti. Talouden tasapaino on perusta hyvinvointipalveluja kehitettäessä, Behm sanoo.

Maiju Tapiolinna muistuttaa, että pelastustoimen rahoitus on turvattava. Se ei saa olla riippuvainen alueen katteesta.

– Kustannustehokkuus täytyy ottaa kaikessa huomioon, mutta inhimillisyyden kärsimättä, hän toteaa.

Ennaltaehkäisevästä toiminnasta puolueet ovat yksimielisiä.

Matti Vanhasen mukaan yhteiskunnan pitää ottaa ensimmäisen yhteydenoton yhteydessä koppi asiakkaasta.

– Oikea hoidontason määrittely on tärkeää. Mitä aiemmin hoitoon tartutaan, sitä tehokkaammin ja pienemmin kustannuksin se saadaan toteutettua.

– Usein puhutaan matalan kynnyksen palveluista, mutta jos esimerkiksi nuori voi huonosti, kontakti pitää saada ilman mitään kynnystä, Sirkka Rousu sanoo.

Maiju Tapiolinna puolestaan muistuttaa, että ennaltaehkäisy on tehokkain tapa pienentää sotekuluja. Esimerkiksi hän nostaa mielenterveyden ongelmat.

– Ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeä, ja sillä voidaan säästää tulevissa sotekustannuksista, toteaa puolestaan Kimmo Behm.