”Ihmiset ovat todella ystävällisiä” – Jonna Nuutinen vaihtoi Kirkonkylän Lissaboniin

Nurmijärveläiset maailmalla: Jonna Nuutisen koti on Portugalissa.

24-vuotias Jonna Nuutinen on kotoisin Nurmijärven Kirkonkylältä. Ruotsinkielinen Nuutinen kävi ala-asteen Vendlaskolanissa, yläasteen ja lukion Helsingissä.

– Lukion jälkeen päätin, etten halua jäädä Suomeen opiskelemaan, olin aina miettinyt ulkomaille lähtöä ja Italia alkoi houkutella.

Hän oli käynyt Italiassa lomalla pari kertaa ja tykkäsi maasta. Hän kuitenkin mietti, ettei pystyisi asumaan Etelä-Italiassa, missä asiat tunnetusti eivät toimi hirveän tehokkaasti, julkista liikennettä ei ole olemassakaan ja kaikki on aina myöhässä.

– Päätin, että Milano voisi olla hyvä vaihtoehto, se on Italiaa, mutta tarpeeksi pohjoisessa ollakseen hieman eurooppalaisempi ja tehokkaampi kaupunki. Pääsin Milanon kaupungin yliopistoon lukemaan valtiotieteitä (Bachelor of Science in Political Science) vuonna 2017. Asunnon löytämisen jälkeen kaikki sujui todella helposti. EU-kansalaisten on todella helppoa muuttaa toiseen EU-maahan!

Italiassa asuminen oli Nuutisen mukaan ihanaa, vaikka hän myöntää, että siellä asuminen etenkin suomalaisena vaatii kärsivällisyyttä ja kieltä kannattaa lähteä rohkeasti opettelemaan heti.

– Italiassa englannin taso on alhaista, ihan nuortenkin ihmisten keskuudessa. Ei kuitenkaan kannata antaa sen estää ulkomaille lähtöä, se avartaa omaa maailmaa niin paljon ja lisää itsevarmuutta aivan hirveästi. Nykyään minulla on ystäviä ympäri maailmaa, enkä ole katunut lähtöäni kertaakaan, hän sanoo.

Portugalin aurinkoinen sää sopii minun makuuni.

Nuutinen oli Milanossa, kun koronapandemia alkoi, mutta lensi takaisin Suomeen viimeisillä mahdollisilla lennoilla. Tilanteen seuraaminen Suomesta oli hänen mukaansa hirveää, sillä monet hänen ystävistään jäivät Milanoon ja kertoivat, kuinka ambulanssin ääniä kuului läpi yön kuukausien ajan.

– Suomalaisten olisi hyvä muistaa kuinka helpolla olemme päässeet pandemia-ajan.

Kesällä 2020 hän lähti takaisin Milanoon tilanteen rauhoituttua ja valmistui ”dottoressaksi” 2020 joulukuussa.

– Italiassa, kun saat kandin valmiiksi sinusta tulee dottore/dottoressa.

Nykyään hän asuu Lissabonissa, missä hän opiskelee kauppatieteiden maisteriksi.

– Portugalissa englannin taso on todella korkea ja ihmiset ovat todella ystävällisiä ulkomaalaisia kohtaan. Etelä-Euroopan kulttuuri on minun makuuni, ihmiset ovat leppoisia ja sosiaalisia. Olen myös aikamoinen vilukissa ja Suomen pimeät kuukaudet ovat aina olleet minulle todella rankkoja, joten Portugalin aurinkoinen sää sopii minun makuuni, hän sanoo.

Suomessa Nuutinen käy noin 4–5 kertaa vuodessa. Nurmijärveltä hän ikävöi luontoa.

– Aina kotona käydessäni menen pitkille kävelyille äitini kanssa. On ihanaa, että heti ovesta ulos astuessa on valmiiksi luonnossa. Minulla tulee usein myös ikävä Hesburgeria, mistään muualta ei saa niin hyviä hamppareita! Ruisleipä on myös sellainen syötävä, mitä ei saa mistään muualta kuin Suomesta.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut