Isosuon pitkospuureitistö Klaukkalassa on lähes valmis, ja liikkeellä suuri joukko lenkkeilijöitä, koiranulkoiluttajia ja maastopyöräilijöitä.
– Reitti oli mukava ja hyvin merkitty, kehuvat Outi ja Oona Eronen kierrettyään juuri lyhyemmän lenkin koiriensa Nakin ja Oton kanssa.
– Reitistöön kuuluu kaksi lenkkiä. Maastossa on puihin sijoitetut reittimerkinnät, jotka kertovat mistä reitti kulkee. Kummallakin reitillä on oma värinsä. Varsinaiset opasteet saadaan paikoilleen keväällä, kertoo vs. kunnanpuutarhuri Ville Ruokoja.
Ruokoja on vastannut hankkeen teknisestä suunnittelusta ja rakennuttamisesta.
Pohjoisemman reitin pituus on noin 2,3 kilometriä ja alemman noin 900 metriä.
– Tarkennukset reittien pituuteen tehdään samassa yhteydessä kun opasteet sijoitetaan paikoilleen, Ruokoja sanoo.
Maastossa on puihin sijoitetut reittimerkinnät, jotka kertovat mistä reitti kulkee.
Ville Ruokoja
– Koska reitistö rakennettiin syksyllä, keväällä tarkastellaan myös sitä, kuinka vetisiä kohtia reitille syntyy ja onko jatkossa lisäpitkospuille tarvetta, Ruokoja jatkaa.
Hän arvelee, että reiteillä on jatkossa paljon käyttäjiä, ja reittejä täytyy tarpeen mukaan parannella.
– Toivomme tietysti, että niitä reittejä jotka siellä nyt on käytetään, ja jätetään luonto muilta osin rauhaan, Ruokoja sanoo.
Ainoa virallinen kulkureitti Isosuon luontopolulle lähtee tällä hetkellä Klaukkalan jäähallin parkkialueen kulmasta.
– Kun Vanha-Klaukan asuinalueen rakentaminen etenee, ja pääsemme rakentamaan sinne kaavailtua puistoraittia, myös sitä kautta pääsee luontopolulle.
– Tämä tapahtuu arviolta vuonna 2024, ja tällöin osa reitistöstä saadaan myös esteettömäksi. Nythän Vanha-Klaukan alue on työmaa-aluetta, ja siellä liikkuminen on ehdottomasti kiellettyä, Ruokoja muistuttaa.
Alun perin oli suunnitteilla yhdysreitti myös Kuonomäentien suunnalta, mutta tämä toive ei toteutunut maanomistuksista johtuen.
Isosuon luontopolun rakentamiseen oli alustavasti varattu kunnan budjettiin määräraha vuodelle 2021, mutta se siirrettiin taloustilanteen vuoksi vuodella eteenpäin.
Kun ely-keskus sitten viime keväänä myönsi hankkeelle lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen tarkoitetun erityisavustuksen, hanke päästiin kuitenkin toteuttamaan.
Ely-keskuksen avustus kattaa noin puolet luontopolun runsaan 70 000 euron kokonaiskustannuksista.
Erityistuesta johtunut aikataulukiire muutti alkuperäisiä suunnitelmia. Alueen rakentamiseen käytettäviä materiaaleja ei voinut ajaa reitistölle talven aikana, vaan se jouduttiin tekemään kesän ja syksyn aikana.
Reitistön alkuperäisessä suunnittelussa on ollut mukana Enviro, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Nurmijärven kunta, Metsähallitus ja Nurmijärven Luonto ry.
Isosuo on pääosin Metsähallituksen hallinnoima 148 hehtaarin suuruinen alue Klaukkalan taajaman länsipuolella.
Kyseessä on tyypillinen keidassuo, josta 48 hehtaaria on ennallistettu Metsähallituksen 2009 laatiman ennallistamissuunnitelman mukaisesti. Ennallistamisen jäljet ovat suurelta osin kasvaneet umpeen.
Suolta on aikanaan nostettu turvetta ja siellä on sijainnut pehkutehdas, jonka perustukset ovat yhä nähtävissä, mutta sijaitsevat yksityisen maanomistajan alueella eivätkä siten osu reiteille, joita polut kulkevat.