Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastoauto Oiva muuntautui jälleen kunnan vaalibussiksi

Sunnuntaina valitaan ensimmäistä kertaa hyvinvointialueiden aluevaltuustot. Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi eilen ja yksi tapa jättää oma äänensä uurnaan ennakkoon, oli vaalibussiksi muuntautunut kirjastoauto Oiva. Vaalibussi oli liikkeellä kunnan kylillä viime viikolla keskiviikosta perjantaihin. Kahden ensimmäisen päivän aikana äänestäjiä kävi bussissa yhteensä noin 100.

Vaalibussi oli ensimmäisen kerran käytössä kuntavaalien aikaan viime kesänä. Ennakkoäänet rekisteröivä Terhi Pulkkinen sanoo, että ihmiset ovat löytäneet vaalibussin tällä kertaa paremmin kuin kuntavaalien aikaan.

– Nummenpäähän olimme varanneet aikaa tunnin. Silti aika oli loppua kesken. Muilla äänestyspaikoilla bussi vietti 30–45 minuuttia. Nummenpää oli kuntavaalienkin aikaan suosituin äänestyspaikka vaalibussin reitillä, mutta tämä vaihtoehto on nyt paremmin kuntalaisten tiedossa, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen tietää, miksi juuri Nummenpäässä riittää ennakkoäänen antajia, kun vaalibussi kurvaa koulun pihaan.

– Siellä ei enää ole ennakkoäänestyspaikkaa erikseen, joten kyläläiset ovat olleet hyvin innoissaan tästä mahdollisuudesta.

Tunnin aikana äänestäjiä kävi 27, mikä on Pulkkisen mukaan hurja määrä ottaen huomioon, että bussiin pääsee vain yksi ihminen kerrallaan äänestämään.

– Moni meinaa poistua paikalta liian aikaisin. Olemme saaneet tarkat ohjeet oikeusministeriöltä. Äänestäjän tulee olla paikalla, kun ääni laitetaan kuoreen ja se suljetaan. Lisäksi ennakkoäänestyspaikoilla tulee täyttää lähete. Tämän jälkeen täytyy vielä katsoa, että kuori menee varmasti uurnaan. Vasta sen jälkeen bussista saa poistua, Pulkkinen huomauttaa.

Äänestäjien mukaan vaalibussi tuntuu koronaturvalliselta vaihtoehdolta.

Äänestyslippuja jakavan Tomi Ahosen mukaan äänestäjiä on ollut valmiina odottelemassa vaalibussin saapumista kaikkialla paitsi Palojoen koululla, jossa äänen kävi antamassa ainoastaan kaksi henkilöä.

Pulkkinen ja Ahonen sekä vaalibussin kuljettaja Joona Viljanen toivovat, että vaalibussi kiertää jatkossakin kylillä, vaikka koronasta päästäisiin eroon ennen seuraavia vaaleja, jotka ovat eduskuntavaalit huhtikuussa 2023.

– Toivon, että meillä on jatkossa aikaa kiertää enemmän kuin kolmena päivänä. Tämä on ollut tärkeä mahdollisuus etenkin pienissä kylissä asuville ikäihmisille, Pulkkinen muistuttaa.

– Äänestämään tulleet kyläläiset ovat myös nähneet toisiaan ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, Ahonen sanoo.

Ajoittain aika oli tiukalla, mutta kaikki halukkaat ehtivät äänestää.