Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Uutisten verkkokysely: Vastaajien selvä enemmistö ilmoitti äänestävänsä aluevaaleissa nurmijärveläistä

Nurmijärveläiset aikovat äänestää aluevaaleissa oman kunnan ehdokasta. Tähän suuntaan osoittaa ainakin Nurmijärven Uutisten viime viikolla toteuttama verkkokysely. Kyselyyn pystyi vastaamaan anonyymisti torstain ja sunnuntain välisenä aikana. Kyselyyn tuli 221 vastausta ja vastaajista 89 prosenttia (195 vastaajaa) ilmoitti äänestävänsä oman kunnan ehdokasta.

Kyselyssä pyydettiin lukijoita myös kertomaan, millä perusteella he tekevät äänestyspäätöksensä. Myös avoimissa vastauksissa ehdokkaan asuinpaikkakunnan merkitys nousi esille tärkeimpänä äänestyskriteerinä. Valtaosalle vastaajista oli tärkeää, että ehdokas on juuri omalta kotikylältä.

– Oman kunnan edustaja puolustaa oman kunnan etua.

– Äänestettävän on oltava kotikylältä, pelkkä Nurmijärvi ei riitä.

– Etelänurmijärveläisenä äänestän samoilta seuduilta olevaa ehdokasta, jotta terveyden palvelut säilyisivät.

– Äänestän oman asuinkunnan ehdokasta tietysti. Hyvinvointialueessa ja siihen liittyvissä toimissa on kyse alallisesti laajasta alueesta, ja jokainen valituksi tullut katsoo ajamiaan asioita oman asuinkunnan näkökulmasta.

Ainoastaan naiivi äänestää muita kun oman kunnan ehdokasta.

– Teen äänestyspäätöksen sen perusteella, mitä mieltä ehdokas on asioista sekä että ehdokas on samasta kunnasta sekä samalta kylältä.

– Ainoastaan naiivi äänestää muita kun oman kunnan ehdokasta.

Avoimissa vastauksissa nousi esille toive siitä, että oman kunnan ehdokas ajaa juuri oman paikkakunnan etua.

– Nurmijärveläisyys painaa tosi paljon, sillä haluan, että joku ajaa myös meidän etua, siis jos aletaan esimerkiksi sulkea terveysasemia säästösyistä.

– Tärkeää on, että ehdokas on valmis edustamaan omaa asuinkuntaa ja ajamaan palveluiden pysyvyyttä.

– Järvenpään ja Tuusulan terveyskeskukset eivät ole mitenkään saavutettavissa bussilla nurmijärveläisille. Niihin on tunnin matka autollakin. Kunnan omat terveysasemat ovat hyviä ja toimivia ja ne ovat lähellä. Näistä varmasti aloittavat supistukset jos valtaan pääsee muut kuin nurmijärveltä tulevat ehdokkaat.

– Haen ehdokasta jonka uskon asuvan paikkakunnalla (Klaukkalassa) vaalikauden ja ylipäätään alue jossa asuu, on hänelle keskeinen. Tosiasia on että hyvinvointialueen kunnat ja kuntien kylät taistelevat palveluista.

– Oman kylän henkilöä pitää äänestää että on joku pitämässä oman seudun puolta kovassa koitoksessa.

Kaikille vastaajille ehdokkaan paikkakunta ei kuitenkaan ollut ratkaiseva. Osa vastaajista pitää tärkeämpänä, että ehdokas osaa katsoa laajasti koko hyvinvointialueen etua.

– Ehdokkaan tulee kyetä huomioimaan koko hyvinvointialueen etu. Palvelut tulee järjestää järkevänä kokonaisuutena, eikä niin, että eri kuntien edustajat ainoastaan puolustavat oman kunnan palveluita.

– Henkilön tulee katsoa asioita laajemmasta kulmasta, eikä kuntakohtaisesti.

– On tärkeää, että jokaisesta kunnasta on edustajia, koska päätökset koskevat myös kaikkien kuntien asukkaita.

Kyselyssä äänestyskriteereinä nousivat esille myös ehdokkaan osaaminen, kokemus, pätevyys ja asiantuntemus. Moni vastaaja koki tärkeänä, että ehdokkaalla on koulutus- ja ammattitaustaa sote-alalta.

Osa vastaajista ilmoitti äänestävänsä ehdokasta, jolla ei ole samanaikaisesti muita luottamustoimia.

– Valittavalla henkilöllä tulee olla aikaa toimia, joten olennainen osa päätöstäni on se, ettei henkilö ole kansanedustaja tai kunnanvaltuutettu. Aika ei voi riittää kaikkeen.

– Ehdottomasti nurmijärveläinen, pitkän kokemuksen omaava, joka ei istu monella ”pallilla”.

Vastaajien äänestyskriteereissä nousivat esille myös ehdokkaan puolue.

– Asiallinen ehdokas, joka tietää, mistä tuolla on kyse. Ei mikään bensan halpuuttaja, jolla ei ole aavistustakaan, mitä on menossa sinne valtuustoon päättämään.

– Puolueen perusteella ja ehdokkaan taustan, mielipiteiden, ajatusten ja poliittisen toiminnan ja aktiivisuuden perusteella. Ei sinne kavereita valita, vaan päätöksentekijöitä.

Moni ilmoitti tekevänsä äänestyspäätöksen lehtien vaalikoneiden perusteella.

– Testaan parilla vaalikoneella kenen ehdokkaan kannalla olen eniten samaa mieltä asioista. Aion joka tapauksessa äänestää oman kunnan ehdokasta.