Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin puolet nuorista ajokortillisista poikkeuslupalaisia – "Käytäntö on selvästi yleistynyt"

Autoilu: Traficomin mukaan poikkeusluvan ajokortin suorittamiseen alaikäisenä sai viime vuonna lähes joka kuudes 17-vuotias uusmaalainen. Käytäntö on selvästi yleistynyt.

Ajokortin poikkeusluvat ovat yleistyneet siinä määrin, että arviolta lähes puolet alueella ajokorttia suorittavista oppilaista saa korttinsa jo 17-vuotiaana.

Klaukkalan autokoululla ei ole tarkkoja lukuja siitä kuinka moni suorittaa autokoulun poikkeusluvulla, mutta Taina Salon mukaan lakimuutoksen jälkeen määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin.

– Varsinkin näin maaseudun suunnalla poikkeuslupia haetaan paljon, sillä välimatkat ovat pitkiä eikä joukkoliikenne vie joka paikkaan. Tarkkaa määrää poikkeusluvan suorittaneista on kuitenkin vaikea arvioida, hän sanoo.

Salo myös muistuttaa, ettei heillä ole tietoa siitä kuinka moni opetusluvalla ajokortin saaneista on 17-vuotiaita. Opetusluvalla ajamista opettaa esimerkiksi omat vanhemmat.

Hyvinkään Ajo-opiston Auvo Eronen arvioi, että heidänkin asiakkaistaan noin puolet saattavat tätä nykyä olla niin sanottuja poikkeuslupalaisia.

– Käytäntö on selvästi yleistynyt. Eihän se näin ollen olekaan enää mikään poikkeuslupa, Eronen sanoo.

Maaseudulla poikkeuslupia haetaan paljon.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen perusteella poikkeuslupien suosio on räjähtänyt käsiin vuoden 2018 ajokorttilakiuudistuksen jälkeen. Tuolloin poikkeusluvan saamisen ehtoja kevennettiin.

Traficomin johtavan asiantuntijan Henna Antilan mukaan ennen lakiuudistusta poikkeuslupia haettiin valtakunnallisesti vuosittain noin 50 ja niistä hyväksyttiin keskimäärin noin kymmenen.

Viime vuonna hakemuksia saapui puolestaan 19 450 ja niistä hyväksyttiin 17 027.

– Kun ikäluokkien koot pyörivät jossakin 50 000 paikkeilla, niin kyllähän hakemusten määrä kertoo poikkeuslupien suosiosta, Antila toteaa.

Traficom tilastoi myönnettyjen lupien määrää myös maakuntatasolla. Tilastojen mukaan vuonna 2021 Uudellamaalla asui yhteensä 18 102 17-vuotiasta. Heistä poikkeuslupa myönnettiin kaikkiaan 2 966:lle. Toisin sanoen noin joka kuudes (16,4%) uusmaalainen 17-vuotias sai ajokortin poikkeusluvan.

Antilan mukaan yleisimmin poikkeuslupia myönnetään koulu-, työ-, tai harrastusmatkojen perusteella. Hakemuslomake pitää sisällään huoltajan tekemän vakuutuksen kuljettavista matkoista.

– Jotta perusteet täyttyvät, vakiintuneessa ratkaisumallissa katsotaan, että matkojen tulisi ylittää 5 kilometriä per suunta silloin, kun käytettävissä ei ole joukkoliikennettä. Jos se on käytettävissä, niin matkan keston tulisi olla yli tunti per suunta.