Pekka Malkamäen oli tarkoitus viettää muutama kuukausi Uudessa-Seelannissa – asunut maassa jo 19 vuotta: ”Päätin siirtää elämäni tänne”

Nurmijärveläiset maailmalla: Pekka Malkamäen koti on Uudessa-Seelannissa.

38-vuotias Pekka Malkamäki kasvoi Rajamäellä. Hän löysi paljon kavereita ympäri kuntaa seurakunnan nuorisotoiminnan kautta. Peruskoulun jälkeen lukioksi valikoitui Kallion ilmaisutaidon lukio Helsingissä. Lukion jälkeen 2003 Malkamäki muutti Lahteen opiskelemaan multimediatuotantoa Lahden Muotoiluinstituuttiin.

– Opiskelun ohessa tein opetushommia Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Valmistuin 2008 alussa ja helmikuun 13. päivä lähdin Uuteen-Seelantiin, Malkamäki kertaa.

Alun perin matka oli kolmeksi kuukaudeksi, mutta alusta lähtien hän sanoi voivansa olla maassa pidempään, jos vain viihtyy.

– Suomen pimeydestä, kylmyydestä ja ankeasta arjesta en oikeastaan koskaan tykännyt, joten jos Uusi-Seelanti ei olisi ollut päätepysäkki, niin todennäköisesti joku muu aurinkoinen maa olisi.

Malkamäki tapasi tulevan vaimonsa Rebeccan toisena iltana Aucklandissa ja päätti pidentää matkaansa 12 kuukauteen.

– Kolmen kuukauden jälkeen muutin asumaan Bexin kanssa Itäiseen Aucklandiaan. Yritin saada duunia omalta alalta, mutta 2008 tullut globaali finanssikriisi pakotti tyytymään varastohommiin, Malkamäki sanoo.

Ostin yhdensuuntaisen lennon takaisin.

Vuoden jälkeen hän palasi Suomeen, teki pikaisesti freelancehommia, mutta totesi hyvin pian, että haluaa palata Uuteen-Seelantiin.

– Parin kuukauden jälkeen ostin uudet lennot ja päätin siirtää elämäni tänne, jos kaikki menee hyvin.

Hän teki ovelta ovelle myyntitöitä vähän aikaan ennen kuin sai vihdoin ja viimein oman alan töitä mainostoimistosta.

– Tulimme Bexin kanssa käymään Suomessa paluulippuni kanssa. Sen jälkeen ostin vain yhdensuuntaisen lennon takaisin Uuteen-Seelantiin. Sain hyvän duunin uudesta mainostoimistosta 2010 ja 10 vuoden jälkeen minusta tuli yrityksen omistaja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana pariskunta on mennyt naimisiin ja ostanut talon sekä saanut kaksi tytärtä. Suomessa aviopari kävi edellisen kerran 2016 juuri ennen esikoisen syntymää. Koko perheen oli tarkoitus vierailla Suomessa 2020, mutta koronan takia matka peruttiin.

Suomessa Malkamäki pelasi paljon tietokoneella ja harrasti koripalloa sekä lumilautailua. Aucklandissa hän pelaa koripalloa, golfaa ja surffaa.

– Meillä on yhdeksän kuukautta hyvää keliä ja kolme sateista ja märkää, jolloin asteita on 10–15. Tosin merituuli on talvisin aika kylmän ja märän tuntuinen. Talot on huonosti rakennettu talvien suhteen ja toisinaan tuntuu, että on kylmempi sisällä kuin ulkona.

Auckland on Malkamäen mukaan erittäin multikulttuurinen.

– Ravintolakulttuuri on monipuolinen ja varsinkin autenttista aasialaista löytyy vaikka kuinka paljon. Julkinen liikenne ei ole kauhean hyvä ja kaupunki on hyvin laajalle levinnyt, joten oma auto on melkein pakollinen.

Kulttuuri ja elämänarvot tuntuvat hänen mukaansa kuitenkin suhteellisen samanlaisilta suomalaisiin verrattuna.

– Täällä on vain aika paljon positiivisempaa ja aktiivisempaa elämää.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut