Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi huolissaan ilmiöstä: Aseet mukana väkivaltaisessa velanperinnässä Järvenpäässä ja Nurmijärvellä – "Uhreilta viety pelikonsoleita ja pankkikortteja"

Itä-Uudenmaan poliisissa on tällä hetkellä tutkittavana useita väkivaltaiseen velanperintään liittyviä rikostapauksia.

Rikoksia on tapahtunut muun muassa Järvenpäässä ja Nurmijärvellä.

– Suurin osa tapauksista liittyy tavalla tai toisella huumausainekauppaan. Osaan niistä on liittynyt myös törkeitä ryöstöjä, kertoo rikoskomisario Krista Vallila Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

– Epäiltyjen tekijöiden matkaan on lähtenyt uhrien arvokastakin omaisuutta, kuten televisioita, pelikonsoleita, puhelimia, käteistä rahaa ja pankkikortteja. Uhrien nimissä on otettu myös pikavippejä ja tehty ostoksia.

Rikoskomisario Vallila kertoo, että asianomistajia on myös muun muassa teräaseilla uhkaamalla pakotettu autoihin ja viety pankkiautomaateille, jossa heidät on pakotettu nostamaan rahaa ja heitä on myös muilutettu ulkona.

Tapauksille ominaista on se, että osalliset ovat tunteneet toisensa entuudestaan.

Osa epäillyistä asunut vielä vanhempiensa kanssa. Epäillyt rikokset ovat tulleet lähipiirille täysin yllätyksenä.

Rikoskomisario Markku Lylykangas

Teot ovat pääosin tapahtuneet yksityisasunnoissa, missä asianomistajia on pidetty vastoin tahtoaan ja pahoinpidelty muun muassa aseita, teräaseita ja muita lyömäaseita käyttäen.

Sivullisille ei tapahtumista ole aiheutunut vaaraa.

– Tapauksia on viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden tammikuussa ollut sen verran useita, että voimme jo puhua velanperintään liittyvästä ilmiöstä, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Osalla poliisin epäilemistä henkilöistä ei ole ollut mainittavaa rikoshistoriaa ja he ovat olleet armeijaikäisiä tai opiskelijoita ja asuneet vielä vanhempiensa kanssa.

Epäillyt rikokset ovat tulleet lähipiirille täysin yllätyksenä.

Väkivallanteot ovat aiheuttaneet suurta huolta myös tapahtuma-alueiden asukkaille. Tapauksiin liittyen useita henkilöitä on vangittu, poliisi kertoo tiedotteessaan.

– Meillä tutkinnassa olevissa tapauksissa on kysymys erittäin vakavista henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista. Mikäli havaitset esimerkiksi pankkiautomaateilla epämääräistä toimintaa, väkivaltaa tai ihmisten pakottamista autoihin, kannattaa aina ilmoittaa havainnoista matalalla kynnyksellä yleiseen hätänumeroon 112, kehottaa Lylykangas.

Tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa muun muassa rikosnimikkeillä törkeä vapauden riisto, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö, törkeä kotirauhan rikkominen, huumausainerikos, huumausaineen käyttörikos ja maksuvälinepetos.