Röykän linnaan pakanallinen keskus? – "Jos joukkorahoitus onnistuu, alueelle 150 yritystä"

Röykän vanhaan sairaalaan luodaan mahdollisesti pian sellaista, mitä ei ole lähihistorian aikana Suomessa nähty.

Jugend-tyylinen rakennus vuodelta 1903 sopii konseptiin.

– Puhumme Suomen ensimmäisestä pakanallisesta keskuksesta. Se tulee toteutuessaan olemaan Euroopankin laajuisesti erittäin merkittävä, sanovat Sysimaa Osuuskunnan pitkän linjan yrittäjät Elina Sjöblom ja Nina Sulkanen.

Käsitteenä pakanallisuus on laaja. Sitä kuvannevat parhaiten vanhat suomalaiset paikat ja uskomukset.

Sairaalaan on tulossa toki edellistäkin merkittävämpi yritys.

– Neuvottelemme parhaillaan uudentyyppisen sairaalaklinikan perustamisesta. Se yhdistäisi länsimaisen ja funktionaalisen lääketieteen. Lähdemme etsimään oikeita juurisyitä huonovointisuudelle, sanoo entinen skitsofreniahoitaja Sjöblom.

Puhumme Suomen ensimmäisestä pakanallisesta keskuksesta.

Nina Sulkanen

Sjöblom näki alalla sellaista, mitä ei olisi halunnut nähdä.

– Ihmisiä lääkitään ehkä liikaa. Asioita pitäisi katsoa kokonaisvaltaisesti.

Tarkoitus olisi tarjota esimerkiksi stressinpoistoa ja hermolepoa. Röykässä on eräs hieno mahdollisuus; siellä on yhä vanhat tuberkuloosipotilaiden nukkumaparvekkeet. Aikanaan potilaat peiteltiin tarkoin parvekkeille. Raikas ulkoilma teki keuhkotautisille hyvää.

Helsingin kaupunki myy nyt 17 eri rakennusta käsittävää arvokiinteistöä jo kolmatta kertaa. Tehokaksikko ei aio tehdä samoja virheitä kuin edeltäjänsä.

Yrittäjät ovat lukeneet parissa kuukaudessa tuhannen sivua rakennuspiirustuksia ja alueen historiaa. On keskusteltu niin Museoviraston, ely-keskuksen kuin Nurmijärven kunnan kanssa.

Sysimaa kehittää aluetta rakennusperinnettä ja Natura-aluetta kunnioittaen.

Lakimiehet, arkkitehtitoimistot, lämmitysjärjestelmäyritykset, ammattioppilaitokset ja perinnerakentamisyritykset ovat yhteistyökumppaneina. Kohde on monelle referenssi.

Tilojen vuokraamisesta kiinnostuneiden määrä on jo nyt suuri. Vuokrauskuntoinen pinta-ala on noin 5 000 neliötä.

Alueelta purettujen kasvihuoneiden ja puupaviljongin paikalle olisi lupien puitteissa kiinnostavaa rakentaa samanlaiset. Niihin tulisi kokous- ja juhlatilat. Alueelle tehtäisiin myös ruokala ja kahvila.

Pakanallinen keskus on yrittäjille pitkän ajan haave. Sysimaa järjestää vuosittain Pakanalliset Syysmessut, alan isoimman tapahtuman.

Larppaajat, keskiaikaharrastajat, lasten kurssikeskukset, hääparit, seurakuntanuoret, valokuvaajat ja noin 150 erilaista muuta toimijaa ovat kiinnostuneita Röykästä. Kyläläisille kaavaillaan saunailtoja.

– Kaikki ovat tervetulleita, kunhan toisia ja heidän elämäntapaansa kunnioitetaan.

Omavaraisuus on yrittäjille periaate.

Röykän alue on ollut aina omavarainen. On oma vedenottamo, lämpökeskus ja maakellari sekä 1980-luvun toimiva, iso laitoskeittiö.

– Haluamme jatkaa alueen historiaa. Rakennus on ollut aiemmin keuhkoparantola, sotasairaala, mielisairaala ja vastaanottokeskus.

Yrittäjät aikovat rahoittaa Helsingin kaupungin pyyntihinnan muun rahoituksen lisäksi vastikkeellisella joukkorahoituskampanjalla.

Jos se onnistuu, siitä tulee Mesenaatin historian suurin yksittäinen rahoitus.

Ihmiset voivat valita vastikkeita, kuten yöpymisiä tai hoitoja. Vastikkeita on 20 eurosta 20 000 euroon. Jos kampanja ei mene läpi, rahat saa välittömästi takaisin.

– Jos kaupat onnistuvat, alueelle tulee 150 yritystä. Kiinteistö tulee olemaan täynnä.

Tästä on kyse

Röykän sairaala

Helsingin kaupunki myy Röykän sairaalaa ainakin kolmatta kertaa.

Sääksjärven rannalla sijaitseva sairaala myydään kokonaisuutena. Siihen kuuluu 17 rakennusta ja 45 hehtaaria maata. Reilu 20 hehtaaria lunastetaan Natura-alueeksi.

Vuoden 1903 jugend-tyylinen sairaalarakennus toimi aluksi yksityisenä keuhkotautiparantolana. Rakennuksen on suunnitellut S.M. Schjerfbeck.

Helsingin kaupunki osti parantolan 1956.

Röykässä on toiminut sotasairaala, mielisairaala ja vastaanottokeskus.

Kokonaisuuteen kuuluu mm. kaksi puuhuvilaa, keittiörakennus, lämpökeskus ja vuoden 1969 asuinkerrostalo: vuokralaiset siirtyvät uudelle omistajalle.

Tarjoukset on jätettävä 11.2. mennessä Helsingin kaupungille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut