Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvellä peritty väkivaltaisesti velkoja – poliisi vanginnut useita tapauksiin liittyviä henkilöitä

Rikoskomisario Markku Lylykankaan mukaan Itä-Uudenmaan poliisi on vanginnut viime viikonvaihteessa useita henkilöitä, jotka liittyvät Nurmijärven alueella tehtyyn väkivaltaiseen velanperintään. Lylykangas toimii tapauksen tutkinnanjohtajana.

– Kyse on nuorista, aikuisista miehistä, jotka ovat käyneet velkomassa olemassa olevaa tai olematonta velkaa muilta nuorilta. Tapaukset liittyvät lääkkeisiin ja huumeisiin, Lylykangas kertoo.

Mikäli rahaa ei ole ollut, velkojat ovat käyttäneet väkivaltaa sekä vieneet arvokkaampaa omaisuutta kuten televisioita, pelikonsoleita, puhelimia tai pankkikortteja.

Teot ovat pääosin tapahtuneet yksityisasunnoissa, missä asianomistajia on pidetty vastoin tahtoaan ja pahoinpidelty muun muassa aseita, teräaseita ja muita lyömäaseita käyttäen. Sivullisille ei tapahtumista ole aiheutunut vaaraa.

– Tämä hyvin negatiivinen ilmiö on aiheuttanut huolta monen nurmijärveläisen nuoren vanhemmissa, Lylykangas sanoo.

Nurmijärvellä tapahtuneet velanperinnät on pääosin tehty hyvin lyhyellä aikavälillä, joulu-tammikuussa.

Nurmijärvi ei ole ainoa Keski-Uudenmaan kunta, jossa tällaista perintää on harjoitettu. Keski-Uudenmaan poliisin tiedotteen mukaan sitä on harjoitettu ainakin myös Järvenpäässä.Järvenpään tapaukset eivät Lylykankaan mukaan näyttäisi ainakaan tutkinnan tässä vaiheessa kuitenkaan liittyvän Nurmijärven tapauksiin.

– Meillä tutkinnassa olevissa tapauksissa on kysymys erittäin vakavista henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista. Mikäli havaitset esimerkiksi pankkiautomaateilla epämääräistä toimintaa, väkivaltaa tai ihmisten pakottamista autoihin, kannattaa aina ilmoittaa havainnoista matalalla kynnyksellä yleiseen hätänumeroon 112, kehottaa Lylykangas.

Tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa muun muassa rikosnimikkeillä törkeä vapauden riisto, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö, törkeä kotirauhan rikkominen, huumausainerikos, huumausaineen käyttörikos ja maksuvälinepetos.