Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkaarimalli väistymässä? Rajamäen kampuksen toteutusmuoto valtuustokäsittelyssä tänään

Nurmijärven kunnanvaltuusto käsittelee tänään kokouksessaan Rajamäen koulukampuksen toteutusmuotoa. Kunnanhallitus on esittänyt toteutusmuodoksi kvr- eli kokonaisvastuurakentamisurakan. Kvr-urakassa urakoitsija sekä suunnittelee että suorittaa varsinaisen rakennustyön.

Kun kunnanvaltuusto käsitteli hanketta viime marraskuussa, esillä oli sen toteuttaminen elinkaarimallilla. Asia palautui uudelleenvalmisteluun perussuomalaisten valtuustoryhmän esityksestä.

Elinkaarimalli on laajan kokonaisvastuun urakkamalli, jossa hankkeen suunnittelu, rakentaminen ja kiinteistön ylläpito kilpailutetaan yhtenä kokonaisuutena. Elinkaarirakentamisessa rakentaja vastaa rakennuksen kunnossapidosta 20–25 vuoden ajan. Rakennus voi olla joko kunnan omistuksessa tai leasingomistuksessa.

Kunnanhallitus perustelee nyt tekemäänsä esitystä sillä, että kyseessä on mittakaavaltaan ja taloudellisilta vaikutuksiltaan laaja ja pitkävaikutteinen hanke, jossa on perusteltua käyttää toteutusmuotoa, josta kunnassa on aiempaa kokemusta.

Kunnan ei kh:n esityksen mukaan myöskään ole perusteltua tässä vaiheessa sitoutua pitkäaikaisiin ylläpitokustannuksiin elinkaarimallin edellyttämällä tavalla.

– Elinkaarimallia on käytetty Suomessa paljon, mutta Nurmijärvellä tämä olisi pilottihanke, kertoo kampushankkeen valmisteluihin osallistunut tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen.

Elinkaarimallin hyvinä puolina hän pitää sitä, että sen valitessaan kunta pakottaa itsensä sijoittamaan tietyn määrän rahaa rakennuksen korjaamiseen ja ylläpitoon sopimuksen loppuun asti.

Huonoa hänen mukaansa on se, että rakennuksen ylläpidossa on tietysti välissä yrityksen kate, joka tekee elinkaarimallista muita vaihtoehtoja kalliimman. Lisäksi kunta joutuu sitoutumaan yhteen sopimuskumppaniin pitkäksi aikaa.

Könösen mukaan keskustelu elinkaarimallin käytöstä on mahdollista käydä uudelleen seuraavan kerran Klaukkalan Urheilupuiston kouluhankkeen yhteydessä.

Kunnanvaltuusto käsittelee kampushankkeeseen liittyen myös Kuntola -rakennuksen peruskorjausta. Kh esittää valtuustolle päätöstä, jonka mukaan Kuntolan peruskorjaus voidaan tarvittaessa muuttaa uudisrakentamiseksi, mikäli se osoittautuu kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi ratkaisuksi.

Kh esittää hankkeeseen tarvittavien määrärahojen lisäämistä talousarvioon 2023 talousarviokäsittelyn yhteydessä. Määräraha ei vielä ole talousarviossa, koska hanke aiottiin alunperin toteuttaa elinkaarihankkeena.

– Nyt on tärkeää, että asiassa päästään eteenpäin ja voitaisiin keskittyä ydinhommaan eli hyvien koulutilojen saamiseen, Könönen sanoo.

Tavoitteena on käynnistää rakennustyöt vuoden 2023 alkupuoliskolla.