Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksuaalirikoksista tuomittu aloitti uusien rikosten tekemisen jo ennen ehdonalaisen vapauden alkamista – Julmat rikokset kohdistuivat alaikäisiin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Tuomo Olavi Välikankaan keskiviikkona kymmenistä seksuaalirikoksista 13 vuoden vankeusrangaistukseen.

13 vuoden vankeutta seuraa välittömästi valvonta-aika, jonka pituus on yksi vuosi, käräjäoikeuden tuomiosta selviää.

Välikangas tuomittiin vajaasta 60 rikoksesta. Teot ajoittuivat vuosiin 2018–2020 ja ne kohdistuivat 13–17-vuotiaisiin nuoriin.

Käräjäoikeus katsoo, että tämän kokonaisuuden vakavimmat rikokset ovat kohdissa, joissa on kyse törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Rikoskokonaisuudessa ankarimmin rangaistavassa kohdassa Välikankaan uhri oli rikoksen tekoajan alkaessa 15 vuotta vanha.

Välikankaan ja kyseisen asianomistajan välinen ikäero on yli 30 vuotta.

Rikoksen tekoaika oli noin 10 kuukautta ja se on sisältänyt muiden muassa useita suojaamattomia sukupuoliyhteyksiä korvausta vastaan, käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan.

Edelleen Välikankaan syyksi on luettu esimerkiksi useita seksuaalipalvelujen ostamisia nuorelta, joista useassa rikoksen tekoaika on ollut pitkä ja jotka ovat sisältäneet yhden tai useita sukupuoliyhteyksiä.

Kohdat lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ovat kuuluneet rikoskokonaisuuteen, josta Välikangas on tuomittu.

Välikankaan saamaan rangaistukseen lukeutuu jäännösrangaistus, joka määrättiin pantavaksi täytäntöön.

Jo aiemmin lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittu Välikangas oli aloittanut uusien rikosten tekemisen jo ennen ehdonalaisen vapauden alkamista ja jatkanut niitä keskeytyksettä ehdonalaisen vapauden aikana aina kiinnijäämiseensä asti.

Käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan myös, että jäännösrangaistuksesta määrättiin pantavaksi täytäntöön yksi vuosi. Tämä edellä mainittu vuosi lukeutuu 13 vuoden vankeusaikaan.

Käräjäoikeuden keskiviikkona antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Käräjäoikeuden antamaan ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.