Sote-ammattilaiset suurin ryhmä aluevaltuustossa – valtuutettujen keski-ikä 53 vuotta

Keski-Uudenmaan tyypillinen sote-päättäjä on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ja nainen, demari tai kokoomuslainen.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa on laskentatavasta riippuen 31 tai 32 sote- tai pelastusalan ammattilaista. Se on 45-46 prosenttia 69 valtuutetusta.

Sote-ammattilaiset edustavat eri puolueita, mutta sote-puolueena he olisivat kirkkaasti suurin ryhmittymä.

Valtuustossa on asiantuntemusta niin lääkärin kuin hoitajan tehtävistä. Valtuutetuista viisi on lääkäreitä, pääosin naisia. Heistä neljä edustaa kokoomusta, kuten nurmijärveläinen lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri Inka Utriainen ja ortopedian erikoislääkäri, osaston ylilääkäri Mari Simelius-Hulmi.

Hoitajakoulutus on 14 valtuutetulla eli joka viides valtuutetuista on hoitaja. Joukossa myös nurmijärveläinen hankintapäällikkö Maiju Tapiolinna (ps), jolla on myös sairaanhoitajan koulutus sekä keskustan Anna-Liisa Lyytinen, jolla on terveydenhuollon maisterin koulutus.

Ainoa pelastusalan ammattilainen on nurmijärveläinen Kenneth Morelius (Liik).

Neljä kansanedustajaa ja 51 kunnanvaltuutettua.

Sote-alan ammattilaisiin on laskettu vaikeasti vammaisten opettaja, nurmijärveläinen Leni Pispala (vihr). Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri.

– Olen tehnyt moniammatillista yhteistyötä jo pitkään opettaessani vaikeasti vammaisia. Olen itseoppinut sote-ammattilainen, Pispala kuvaa.

Hoitajapuolue aluevaltuustossa on sosiaalidemokraatit. Heidän valtuutetuistaan kuudella on hoitajakoulutus.

Eniten sote-ammattilaisia on sosialidemokraateilla, kahdeksan tai yhdeksän. Heistä enemmistö on siis hoitajia. Kokoomuksella on kahdeksan sote-ammattilaista ja heistä puolet lääkäreitä.

Kolmanneksi eniten alan koulutusta on keskustavaltuutetuilla. Heitä on neljä kymmenestä valtuutetusta.

Vasemmistoliitolla sote-ammattilaisia on peräti kolme neljästä valtuutetusta. Sitoutumattomien kolmen hengen ryhmässä on kaksi hoitajaa.

Perussuomalaisten ryhmä koostuu pääosin muista kuin sote-alan ihmisistä. Perussuomalaisten kymmenestä valtuutetusta kaksi on hoitajia.

Moni nurmijärveläinen aluevaaliehdokas sai valtaosan äänistään kotikunnastaan. Eniten naapurikunnista ääniä sai Matti Vanhanen (kesk.), jonka kokonaisäänimääräksi vahvistui tarkistuslaskennan jälkeen 1 610. Näistä lähes 400 tuli naapurikuntien puolelta.

Mari Simelius-Hulmi (kok) sai 331 äänestään muualta 100 ja saman verran sai Kenneth Morelius (Liik), jonka äänimäärä oli 322.

Yksi tunnetuista aktiivipoliitikoista, jotka eivät päässeet aluevaltustoon, oli perussuomalaisten Matti Putkonen. Hän jäi 201 äänellä varasijalle.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston keski-ikä on 53 vuotta. Suurin ikäryhmä 50–64 -vuotiaat. Heitä on valtuustossa 27. 35–49-vuotiaita valtuustossa on 22. Koko maassa valittujen keski-ikä on 51 vuotta.

Aluevaltuustossa on neljä kansanedustajaa ja 51 kunnanvaltuutettua.

Naisia valituista on enemmistö eli 60,9 prosenttia ja miehiä 39,1 prosenttia.

Aluevaalilautakunta vahvisti Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalien tuloksen keskiviikkona. Tarkastuslaskenta ei sisältynyt suurta draamaa. Tiukin tilanne oli vihreillä viimeisen paikan suhteen.

Tuusulalainen Annika Lappalainen oli viimeinen valittu 228 äänellä. Hyvinkääläinen Laura Alkula sai tarkastuksen jälkeenkin yhden äänen vähemmän, joten hän jäi varalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut