Hoitomaksusta ei enää koronahyvitystä – rajamäkeläisäiti arvostelee kunnan ratkaisua

Kun rajamäkeläisen perheen kolme lasta ja lopuksi Iida-äiti itsekin sairastuivat koronaan, Iida piti itsestään selvänä, että lasten päivähoitomaksut hyvitetään niiltä päiviltä, joina he ja vanhemmat ovat sairaana ja karanteenissa.

– Koska korona on yleisvaarallinen tauti, oletin, että näin toimitaan. Selvisikin, ettei koronan vuoksi käyttämättä jääneitä päivähoitopäiviä hyvitetä lasten eikä vanhempien osalta, Iida kertoo.

Ensin koronaan sairastui perheen koululainen. Päiväkoti-ikäiset lapset saivat positiivisen koronatestituloksen viime viikon torstaina. Äiti sai lauantaina positiivisen testituloksen.

– Koska itselläni eivät karanteenipäivät ole vielä täynnä, lapsetkin ovat päiväkodista poissa ainakin tämän viikon. Järkevänä vanhempana en lähde viemään lapsia päiväkotiin, kun oma karanteenini on kesken. Pienimmällä lapsista on edelleen oireita, joten senkin vuoksi kotona oleminen jatkuu, Iida sanoo.

Hänen mielestään on väärin, että vaikka vanhemmat toimivat ohjeistuksen mukaan, kunnan taholta ei tule minkäänlaista joustoa.

– Kovasti toivotaan, että vanhemmat eivät tule sairaana päiväkodille tai tuo sairaita lapsia päiväkotiin, mutta sitä toivottua joustoa ei tule kunnalta yhtään.

Perheen molemmat vanhemmat käyvät töissä ja perhe maksaa täysiä päivähoitomaksuja. Siksi päivähoitopäivien hyvittämisestä olisi kertynyt melkoinen säästö.

– En ole sellainen vanhempi, joka käyttäisi koronakorttia hyväkseen. Maksan mielelläni hyvästä päivähoidosta, äiti vielä toteaa.

Jos rajamäkeläisperhe olisi sairastunut koronaan hieman aiemmin, tilanne olisi toinen. Nurmijärven kunnan maanantaina 24.1. julkaisemassa tiedotteessa nimittäin kerrotaan, ettei kunta enää anna koronan perusteella sairastapauksissa maksuhyvitystä. Varhaiskasvatuksessa on siirrytty asiakasmaksulain noudattamiseen sairauspoissaolojen osalta.

Sivistyspäällikkö Tiina Hirvosen mukaan hankaluus on siinä, ettei viranomainen, tässä tapauksessa Keusote, tee enää karanteeni- ja eristyspäätöksiä. Päätöksen lapsen poissaolosta tekee hänen huoltajansa. Päätös perustuu sairauden oireisiin ja positiiviseen koronatestitulokseen.

– Nyt mennään koronan osalta pikkuhiljaa sitä kohti, että toimitaan kuten muidenkin sairauksien osalta, Hirvonen sanoo.

Nurmijärvellä tämä tarkoittaa, että hoitomaksusta hyvitetään puolet, jos lapsi on ollut hoitokuukauden aikana sairaana vähintään 11 päivää.

– Jokainen kunta tekee tässä asiassa omat päätöksensä, sillä koronaan liittyvät päivähoitomaksujen alennukset ovat olleet kuntakohtaisia, Hirvonen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut