Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta selvittää epäilyä maa-aineksen pilaantumisesta Kirkonkylällä – raportti valmistunee helmikuun lopussa

Kirkonkylällä Rajamäentien ja Perttulantien risteyksen tuntumassa, käytöstä poistetun purkukuntoisen huoltoaseman lähistöllä, on tehty viime aikoina kaivauksia. Kyse on liikenneinsinööri Pia Korteniemen mukaan maanäytteiden ottamisesta.

– Kun Rajamäentien ja Sairaalantien risteyksessä toteutettiin uusiin liikennejärjestelyihin liittyviä kaivuutöitä syksyllä 2021, havaittiin kaivuutöiden yhteydessä hajuhaittoja, jotka herättivät pima- eli pilaantuneen maan epäilyn, Korteniemi kertoo.

Alueelta on otettu maanäytteitä 21. tammikuuta, ja alustavia tuloksia näytteistä odotetaan viikolla 5 eli kuluvalla viikolla. Itse raportin on arvioitu valmistuvan helmikuun lopussa.

Huoltoaseman tonttiin kuului asemakaavan mukaista katualuetta, jonka Nurmijärven kunta on ottanut haltuunsa sekä hakenut lunastustoimitusta ennen kadunrakennustöitä.

Katualuetta tarvittiin Rajamäentien ja Sairaalantien uusia liikennejärjestelyjä varten. Ne olivat tarpeen Toreeninkulma 2 asemakaava-alueella, jonne rakennetaan parhaillaan liikekiinteistöä Tokmannin ja Lidlin myymälöitä varten.

Syksyllä 2021 Rajamäentien ja Sairaalantien ajorataa levennettiin ja kaduille rakennettiin kääntyvien kaistoja sekä toteutettiin bussipysäkkijärjestelyjä.

Kunta on jo pitkään hieronut kauppaa huoltoaseman tontista.

Maanäytteet on otettu kunnan haltuunsa ottamalta maa-alueelta.

Nurmijärven kunta on jo pitkään hieronut kauppaa huoltoaseman tontista eli Puhuri-nimisestä kiinteistöstä.

Vuonna 2020 kiinteistönomistaja hyväksyi jo kauppakirjan sisällön ja elinvoimalautakunta teki päätöksen tilan ostamisesta 170 000 euron kauppahinnalla. Kauppa ei kuitenkaan toteutunut.

Kiinteistön pinta-ala 2 780m2 käsittää 1 762m2 suuruisen huoltoasemarakennusten korttelialueen rakennuspaikan. 2020 kiinteistöön kuului myös 1 018m2 suuruinen alue yleistä tiealuetta.

Huoltoasematoiminnan päätyttyä alueella maanomistaja oli teetättänyt 2017 haitta-ainetutkimuksen PTI-Palvelut Oy:llä. Siinä todettiin, ettei jatkotoimenpiteitä tarvita.

Koska haitta-ainetutkimus koski vain osaa kiinteistön alueesta, kunta teetätti Taratest Oy:llä lisätutkimuksia vuonna 2020. Tuolloin löytyi arviolta 40 m2 pitoisuusarvon ylittävää maata metrin paksuisessa kerroksessa savimaan päällä.