Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurin osa hävikkiruoasta päätyy sitä tarvitseville – "Ei riitä kaikille"

Hävikkiruokaa kertyy viikoittain melkoinen määrä, vaikka ruokakaupoilla on monia tapoja vähentää hävikkiä ja siihen myös pyritään jatkuvasti. Suurin osa K-Supermarket Lähteen hävikkiruoasta päätyy Rajamäen kyläyhdistyksen toimesta paikalliselle seurakunnalle, josta se toimitetaan eteenpäin vähävaraisille ruokaa tarvitseville.

– Avuntarvitsijoita on sen verran, että meiltä lähtevä hävikkiruoka ei riitä kaikille. Onhan tässä se hassu tilanne, että samaan aikaan kun hävikkiä pyritään vähentämään, tarve sen toimittamisesta ruoka-apuun pysyy ja jopa kasvaa, K-Supermarket Lähteen kauppias Jani Pyörre sanoo.

Vuonna 2021 eniten hävikkiä kiloina syntyi Lähteessä kasviksista, hedelmistä ja leivästä.

– Näissä tuoteryhmissä onnistuimme vähentämään hävikkiä 25% edellisvuoden tasosta, Pyörre sanoo.

Ruokakaupat noudattavat elintarvikkeiden turvallisuudessa viranomaisten ohjeistuksia. Esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys. Pyörre muistuttaa, että esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkittyjä tuotteita ei saa luovuttaa hyväntekeväisyyteen, jos viimeinen käyttöajankohta on ylittynyt.

– Poikkeus ovat ennen viimeisen käyttöajankohdan umpeutumista pakastetut tuotteet. Parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita voidaan sen sijaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen myös päiväyksen umpeuduttua, hän sanoo.

Kaupassa tärkeimmät keinot hävikin hallintaan ovat Pyörteen mukaan valikoimahallinta, tilausten hallinta sekä johtamiskäytännöt. – Käytännössä, kun on oikeat valikoimat, osaaminen, riittävästi aikaa ja oikeat tilausmäärät, olisi hävikki minimoitu.

K-ruokakauppojen hävikki väheni vuonna 2020 yhdeksän prosenttia. K-ruokakaupoissa syntyvän hävikin vähentyminen on ollut Pyörteen mukaan monen tekijän summa. Koronavuoden kysynnän kasvun ohella laskua ovat kiihdyttäneet K-ryhmän aktiiviset toimet ruokahävikin pienentämiseksi, kauppiaiden ratkaisut, alati lisääntyvät hävikkiä hyödyntävät tuotteet sekä kuluttajien kiinnostus lähellä viimeistä käyttöpäivää oleviin alennettuihin tuotteisiin.

– K-ruokakauppojen kappalemäärällisesti suosituimmat punalaputetut tuotteet vuonna 2020 olivat leipä, valmisruoka, liha, jogurtit, vanukkaat ja maitovalmisteet sekä palvelutiskin tuotteet.

Ruoka-apulahjoitukset ovat olleet vakiintunut tapa toimia ja yli 90% K-ruokakauppiaista lahjoittavat elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille.