Suurin osa hävikkiruoasta päätyy sitä tarvitseville – "Ei riitä kaikille"

Hävikkiruokaa kertyy viikoittain melkoinen määrä, vaikka ruokakaupoilla on monia tapoja vähentää hävikkiä ja siihen myös pyritään jatkuvasti. Suurin osa K-Supermarket Lähteen hävikkiruoasta päätyy Rajamäen kyläyhdistyksen toimesta paikalliselle seurakunnalle, josta se toimitetaan eteenpäin vähävaraisille ruokaa tarvitseville.

– Avuntarvitsijoita on sen verran, että meiltä lähtevä hävikkiruoka ei riitä kaikille. Onhan tässä se hassu tilanne, että samaan aikaan kun hävikkiä pyritään vähentämään, tarve sen toimittamisesta ruoka-apuun pysyy ja jopa kasvaa, K-Supermarket Lähteen kauppias Jani Pyörre sanoo.

Vuonna 2021 eniten hävikkiä kiloina syntyi Lähteessä kasviksista, hedelmistä ja leivästä.

– Näissä tuoteryhmissä onnistuimme vähentämään hävikkiä 25% edellisvuoden tasosta, Pyörre sanoo.

Ruokakaupat noudattavat elintarvikkeiden turvallisuudessa viranomaisten ohjeistuksia. Esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys. Pyörre muistuttaa, että esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkittyjä tuotteita ei saa luovuttaa hyväntekeväisyyteen, jos viimeinen käyttöajankohta on ylittynyt.

– Poikkeus ovat ennen viimeisen käyttöajankohdan umpeutumista pakastetut tuotteet. Parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita voidaan sen sijaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen myös päiväyksen umpeuduttua, hän sanoo.

Kaupassa tärkeimmät keinot hävikin hallintaan ovat Pyörteen mukaan valikoimahallinta, tilausten hallinta sekä johtamiskäytännöt. – Käytännössä, kun on oikeat valikoimat, osaaminen, riittävästi aikaa ja oikeat tilausmäärät, olisi hävikki minimoitu.

K-ruokakauppojen hävikki väheni vuonna 2020 yhdeksän prosenttia. K-ruokakaupoissa syntyvän hävikin vähentyminen on ollut Pyörteen mukaan monen tekijän summa. Koronavuoden kysynnän kasvun ohella laskua ovat kiihdyttäneet K-ryhmän aktiiviset toimet ruokahävikin pienentämiseksi, kauppiaiden ratkaisut, alati lisääntyvät hävikkiä hyödyntävät tuotteet sekä kuluttajien kiinnostus lähellä viimeistä käyttöpäivää oleviin alennettuihin tuotteisiin.

– K-ruokakauppojen kappalemäärällisesti suosituimmat punalaputetut tuotteet vuonna 2020 olivat leipä, valmisruoka, liha, jogurtit, vanukkaat ja maitovalmisteet sekä palvelutiskin tuotteet.

Ruoka-apulahjoitukset ovat olleet vakiintunut tapa toimia ja yli 90% K-ruokakauppiaista lahjoittavat elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut